Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/57005/europos-komisija-investuoja-i-igyvendinamus-zaliuosius-ir-mazo-anglies-dioksido-kiekio-technologiju-projektus/spausdinti/

Europos Komisija investuoja į įgyvendinamus žaliuosius ir mažo anglies dioksido kiekio technologijų projektus

Publikuota: 2016-11-03 16:00
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Europos Komisija patvirtino iš ES biudžeto skiriamą 222,7 mln. eurų vertės investicijų paketą, skirtą paremti Europos perėjimui į tvaresnę ir mažo anglies dioksido kiekio ekonomiką. ES finansavimas pritrauks papildomų investicijų, tad į 23 valstybėse narėse įgyvendinamus 144 naujus projektus iš viso bus investuota 398,6 mln. eurų: 323,5 mln. eurų gamtos išteklių naudojimo efektyvumo, natūralios aplinkos ir biologinės įvairovės, aplinkos valdymo bei informavimo projektams ir 75,1 mln. eurų prisitaikymo prie klimato kaitos, klimato kaitos padarinių švelninimo ir klimato valdymo bei informavimo projektams. Pastarieji projektai padės siekti bendro ES tikslo iki 2030 m. bent 40 proc. sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir taip padėti pereiti prie mažos anglies dioksido taršos technologijų bei klimato kaitos poveikiui atsparios ekonomikos.

4,1 mln eurų finansavimas skirtas ir lietuviškam projektui - LIFE gamtos ir biologinės įvairovės projektui „Meldinės nendrinukės apsauga formuojant jai tinkamų kertinių buveinių tinklą Lietuvoje“ („LIFEMagniDucatusAcrola“). Meldinė nendrinukė (Acrocephalus paludicola) yra vienas rečiausių Europos migruojančių paukščių giesmininkų ir visame pasaulyje nykstanti rūšis. Šie paukščiai renkasi labai savitas buveines – gyvena tik žemapelkėse ar užliejamose pievose, kurių durpingame dirvožemyje auga viksvos. Lietuvoje ir Baltarusijoje meldinių nendrinukių buveinės labai sunykusios ir dėl tam tikrų kliūčių tarp šių dviejų šalių populiacijų nėra natūralios sąsajos. Projekto tikslas – didinti Lietuvos meldinių nendrinukių populiaciją perkeliant 100 individų iš Baltarusijos ir mažinant abiejose šalyse jų veisimosi buveinių fragmentaciją. Projektas taip pat paskatins geriau tvarkyti meldinių nendrinukių buveines, nes Lietuvoje bus pastatyta gamykla biomasei, gautai šienaujant meldinių nendrinukių buveines, perdirbti. Projektą vykdo Baltijos aplinkos forumas Lietuvoje.

Programa LIFE yra ES veiksmų aplinkos ir klimato srityje finansavimo priemonė, vykdoma nuo 1992 m. Pagal ją bendrai finansuota jau daugiau kaip 4 300 projektų ES ir trečiosiose šalyse. Iš ES biudžeto šiems projektams skirta 3,9 mlrd. eurų ir pritraukta 8,8 mlrd. eurų išorės investicijų. 2014–2020 m. programos LIFE biudžetas yra 3,4 mlrd. eurų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!