Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/56907/technologiniu-industriju-klasteriai-vieni-is-perspektyviausiu-lietuvoje/spausdinti/

Technologinių industrijų klasteriai – vieni iš perspektyviausių Lietuvoje

Publikuota: 2016-10-26 13:28
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos inžinerinės pramonės įmonės žengia į naują brandos etapą vis aktyviau formuodamos klasterius ir taip įtvirtindamos klasterių praktiką Lietuvoje. Tiek technologinės pramonės, tiek kitų sričių klasterių vystymosi progresą rodo startavęs 1,4 mln. eurų vertės klasterių brandinimo projektas. Iš sąlygas atitikusių 10 perspektyviausių Lietuvos klasterių net 7 yra technologiniai klasteriai, o 3 yra Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos (LINPRA) nariai.

Technologinių industrijų klasteriai – vieni iš perspektyviausių Lietuvoje

Anot LINPRA direktoriaus Gintaro Vildos, gausėjantis technologinių klasterių skaičius rodo, kad inžinerinės pramonės sektoriai (metalo, plastiko, elektronikos, elektrotechnikos ir kiti) šiandien yra pasiekę aukštą brandos lygį, o šių sektorių eksportuojančių įmonių veikla yra efektyviai organizuota, įmonių specialistai glaudžiai bendradarbiauja, turi išgrynintus tikslus ir žino, ką nori pasiekti.

Lietuvos technologinių klasterių įmonių atstovai pritaria, kad siekiant veiklos efektyvumo ir konkurencingumo Europos rinkoje, jungimasis į klasterius yra vienas iš pažangiausių kelių. O dalyvavimas ką tik startavusiame 1,4 mln. eurų vertės Europos Sąjungos lėšomis finansuojamame klasterių brandinimo projekte dar labiau sustiprins jų konkurencines galimybes.

Projekte dalyvaujantys klasteriai gaus ekspertų konsultacijas, mokymus, bus mokomasi bendradarbiavimo, vyks partnerių paieškos renginiai ir kitos programos. Tuo rūpinsis Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kartu su partneriu Lietuvos inovacijų centru (LIC). Projekte dalyvaujančio LINPRA nario, Lazerinių ir inžinerinių technologijų klasterio vadovo Juliaus Paužolio nuomone, projektas suteiks jiems išskirtines galimybes: „Su šiuo projektu tikimės išplėsti klasterio vertės kūrimo grandinę iki galutiniam vartotojui parduodamų optoelektroninių sistemų. Dabar dauguma mūsų įmonių yra aukštos kokybės optoelektronikos komponentų gamintojai ir tiekėjai. Didžiausia pelno dalis iš parduoto produkto tenka tai įmonei, kuri mūsų gaminius integruoja į sudėtingesnę sistemą arba išbaigtą produktą. Kol kas mes neturime klasterio narių – sistemų integratorių, ir šio projekto pagalba juos pritrauksime.“

Daugelis klasterių iš projekto siūlomų galimybių išskiria atveriamus tarptautinius bendradarbiavimo tinklus, užsienio ekspertų konsultacijas ir sudaromas sąlygas gauti Europos mastu pripažįstamą klasterio žymą (Cluster Label). Iš Lietuvoje šiuo metu egzistuojančių daugiau nei 50 klasterių tokią žymą turi vienintelis Sveikatingumo klasteris „iVita“ (taip pat LINPRA narys). Turėdamas bronzinę žymą, „iVita“ klasteris sieks gauti sidabrinę žymą (Silvel label). Tokį patį tikslą sau kelia ir sparčiai besivystantis Lietuvos plastikų klasteris – siekti bronzinės, o vėliau ir sidabrinės, užsienio klasterių ekspertų suteikiamos žymos.

Be žymos Plastikų klasteris projekte taip pat sieks sustiprinti savo potencialą inovacijų, specialistų ruošimo, pasiruošimo ketvirtajai pramonės revoliucijai srityse: „Tai būtina, norint užtikrinti Lietuvos plastikų pramonės konkurencingumą, mat šiandien visas Lietuvos plastikų klasterio gamybinis pajėgumas prilygsta tik vienai vidutinio dydžio įmonei Europos kontekste. Tik per inovacijas ir įsisavindami technologijas galėsime atsikratyti dabar vyraujančio pigios šalies įvaizdžio ir būti lygiaverčiu partneriu Europos plastikų pramonėje“, – teigia Plastikų klasterio atstovas, LINPRA Plastiko ir gumos pramonės komiteto pirmininkas Rimantas Damanskis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!