Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/56842/jungiamasis-suomijos-ir-estijos-dujotiekis-nutrauks-energetine-rytu-baltijos-regiono-atskirti/spausdinti/

Jungiamasis Suomijos ir Estijos dujotiekis nutrauks energetinę Rytų Baltijos regiono atskirtį

Publikuota: 2016-10-21 13:36
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien Europos Komisijos Pirmininkas Jeanas-Claude’as Junckeris, Estijos Ministras Pirmininkas Taavis Rõivas ir Suomijos Ministras Pirmininkas Juha Sipilä dalyvavo pasirašant susitarimą dėl 187 mln. eurų investicijos į „Balticconnector“ – pirmąją Suomijos ir Estijos dujotiekio jungtį. Projektą numatoma baigti 2020 metais.

Šis dujotiekis baigs Suomijos energetinę izoliaciją, kuomet šalis iš esmės priklausė nuo vienintelio dujų tiekėjo. „Balticconnector“ kartu su jungiamuoju Lenkijos ir Lietuvos dujotiekiu (GIPL) Suomijai ir Baltijos šalims suteiks galimybę diversifikuoti dujų šaltinius bei jų tiekimo kelius ir taip apsisaugoti nuo galimų dujų tiekimo pertrūkių.

Dujotiekį „Balticconnector“ sudarys trys dalys: 22 km Suomijoje, 80 km jūroje ir 50 km Estijoje. Juo abiem kryptimis galima bus tiekti 7,2 mln. kubinių metrų dujų per dieną.

Pagal Energetikos sąjungos strategiją ES yra įsipareigojusi sukurti trūkstamas energetikos infrastruktūros grandis ir taip užtikrinti, kad kiekviena valstybė narė turėtų bent tris skirtingus dujų šaltinius. Vienas Europos Komisijos prioritetų – integruoti Baltijos regioną į bendrą ES energetikos sistemą. Įgyvendinant Europos infrastruktūros tinklų priemonę iki 2020 m. prioritetiniams Europos projektams ketinama skirti 5,35 mlrd. eurų. Šie projektai turi pagerinti ES energijos tiekimo saugumą ir padidinti rinkos integraciją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!