Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/56759/valstybes-auditoriai-ivertino-vidaus-reikalu-ministerijos-it-istekliu-valdymo-bukle/spausdinti/

Valstybės auditoriai įvertino Vidaus reikalų ministerijos IT išteklių valdymo būklę

Publikuota: 2016-10-14 12:28
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vidaus reikalų ministerijos vadovybė turėtų skirti daugiau dėmesio informacinių technologijų (IT) valdymo koordinavimui ir kontrolei, rodo aukščiausiosios audito institucijos atliktas auditas. Ministerija yra atsakinga ne tik už savo IT sistemų kūrimą ir palaikymą, bet ir formuoja politiką IT taikymo viešojo administravimo (elektroninės valdžios) bei valstybės informacinių išteklių saugos srityse. Tačiau, kaip rodo audito duomenys, IT išteklių valdymo būklė pačioje ministerijoje per pastaruosius devynerius metus nepagerėjo.

Vidaus reikalų ministerija valdo iš viso 16 valstybės informacinių sistemų ir registrų, aštuoni iš jų – ypatingos svarbos: juose tvarkomi teistumo duomenys, registruojami įtariamieji ir ieškomi asmenys, saugomi baudžiamojo proceso bylų duomenys, registruojami atvykę užsienio piliečiai ir kita. Pasak IT išteklių valdymo būklę vertinusių valstybės auditorių, surinkti audito įrodymai neleidžia užtikrintai teigti, kad ministerija pakankamai suvaldo visas informacijos konfidencialumo, vientisumo ir prieinamumo rizikas. Nepakankamai užtikrinama ir tai, kad ministerijos IT paslaugų tiekimas veiks be trikdžių.

Auditoriai pažymi, kad IT valdymo koordinavimui ir kontrolei nepakankamai dėmesio skiriama ministerijos vadovybės lygmeniu: nerengiamas strateginis IT planas, tobulintina IT valdymo organizacinė struktūra, nepakankamas stebėsenos ir vertinimo procesas. Pasak auditorių, šios ministerijos IT valdymo procesų branda išlieka pirminio proceso (Ad Hoc) lygio. Be to, buvo nustatyti 24 teisės aktų reikalavimų nesilaikymo atvejai.

Aukščiausioji audito institucija pažymi, kad ministerijos IT valdymo kokybė turės įtakos ir kitų valstybės institucijų veiklai: nuo 2016 m. sausio 5 d. Informatikos ir ryšių departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos paskirtas vienu iš keturių valstybės IT paslaugų teikėju. Ministerijai pateiktos rekomendacijos. Laiku jas įgyvendinus, bus pašalinti nustatyti IT valdymo trūkumai, o tai padės siekti ir aukštesnio IT valdymo brandos lygio.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!