Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/55243/elektros-rinkos-barometras-nordbalt-gedimas-pristabde-elektros-kainu-mazejima/spausdinti/

Elektros rinkos barometras: „NordBalt“ gedimas pristabdė elektros kainų mažėjimą

Publikuota: 2016-06-21 11:43
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pirmąsias birželio savaites Lietuvoje ir Latvijoje mažėjusi elektros kaina dėl „NordBalt“ jungties gedimo praėjusią savaitę vėl augo. Nutrūkęs elektros tiekimas iš Švedijos lėmė 2 proc. didesnę elektros kainą Lietuvoje ir Latvijoje.

Praėjusią savaitę vidutinė elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje ūgtelėjo 2 proc. ir pasiekė 36,21 EUR/MWh. Daugiausiai įtakos kainų kilimui turėjo „NordBalt“ jungties prastovos.

Dėl gedimų buvo visiškai nutrūkęs elektros energijos importas „NordBalt“ jungtimi, kai tuo tarpu laikotarpiu nuo birželio 6 iki 12 d. į Lietuvą ir Latviją iš Švedijos atitekėjo 80 GWh elektros.

Elektros energijos kaina Lietuvoje ir Latvijoje svyravo nuo 20,12 EUR/MWh iki 70,30 EUR/MWh.

Vidutinė elektros kaina Estijoje praėjusią savaitę sumažėjo 5 proc. iki 32,72 EUR/MWh. Elektros kainos čia svyravo nuo 17,71 EUR/MWh iki 70,30 EUR/MWh.

Vienodos elektros kainos Suomijoje ir Estijoje laikėsi 95 proc. valandų, o dėl sklandaus „Estlink“ jungties darbo į Estiją iš Švedijos atitekėjo 102 GWh elektros.

Dėl minėtų „NordBalt“ gedimų, elektros kainos Lietuvoje prilygo kainoms Estijoje tik 43 proc. valandų ir buvo vidutiškai 3,69 EUR/MWh aukštesnės už elektros kainas Suomijoje.

Praėjusią savaitę elektrinės Baltijos šalyse pagamino 65 proc. visos reikalingos elektros energijos.

Lietuva importavo 72 proc. visos suvartotos elektros energijos. Latvijos elektros importas sudarė 31 proc. suvartototos elektros energijos, tuo tarpu Estija pagamino 13 proc. daugiau elektros nei suvartojo.

Barometro naujienas parengė Karolis Bagdonas, „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovas

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!