Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/54927/europos-parlamentas-siulo-sustiprinti-energijos-vartotojus/spausdinti/

Europos Parlamentas siūlo sustiprinti energijos vartotojus

Publikuota: 2016-05-26 13:43
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Bendras energijos įsigijimas, autonominis jos generavimas, energijos kainų palyginimo tinklapių diegimas bei lengvesnis energijos tiekėjų pakeitimas. Tai tik kelios priemonės, kurias europarlamentarai siūlo ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje dėl naujų galimybių energijos vartotojams sukūrimo.

„Šiuo metu 50 mln. ES piliečių gyvena energijos nepritekliaus sąlygomis. Dauguma piliečių yra pririšti prie pasenusių „uždelsto veikimo“ energijos tiekimo sutarčių, kuriose nustatyti dideli jų nutraukimo įkainiai, – teigė EP pranešėja Theresa Griffin (Socialistai ir demokratai, Jungtinė Karalystė). – Noriu, kad energetikos bendrovės vartotojams teiktų informaciją apie pigiausius paslaugų įkainius ir panaikintų baudas, taikomas už tiekėjų pakeitimus. 2016 m. Europoje niekas neturėtų rinktis tarp šildymo, šalčio ar maisto.“

Siekdami paskatinti vartotojus aktyviau ginti savo interesus energetikos rinkoje, EP nariai siūlo diegti naujus verslo modelius, kolektyvinio energijos pirkimo schemas ir naujoviškas finansines priemones, kurios leistų vartotojams patiems gaminti ir naudoti energiją. Rezoliucijoje taip pat raginama užtikrinti didesnį energijos kainų skaidrumą. Tam galėtų pasitarnauti aiškesnės sąskaitos už energijos suvartojimą ir dažnesnis jų pateikimas, taip pat didesnis prieinamumas prie duomenų apie suvartotą energiją ir jos kainą, mano europarlamentarai.

Jie kartu siūlo skirstomųjų tinklų operatoriams suteikti galimybę vartotojams, net ir neturintiems prieigos prie interneto, išsiaiškinti, ar pakeitus tiekėją jie galėtų sutaupyti lėšų. Sąskaitose už suvartotą energiją arba kartu su jomis vartotojams turi būti „pateikta informacija apie jiems tinkamiausią ir palankiausią tarifą, remiantis ankstesniais vartojimo modeliais“ bei vartotojams pageidaujant „suteikta galimybė pereiti prie to tarifo kuo paprastesniu būdu“, pažymima rezoliucijoje.

EP nariai taip pat ragina padėti energijos nepriteklių patiriantiems asmenims ir ES fondų pagalba remti tokių asmenų savarankišką energijos gamybą. Europos Parlamento rezoliucijai pritarė 577 EP nariai, 65 nepritarė, o 9 susilaikė.

EP Tyrimų biuro apžvalga: nauja galimybė energijos vartotojams (2016 m. sausio mėn.)

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!