Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/54907/europos-komisijos-siulomos-e-prekybos-taisykles-palengvins-pirkima-internetu/spausdinti/

Europos Komisijos siūlomos e. prekybos taisyklės palengvins pirkimą internetu

Publikuota: 2016-05-25 14:50
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Įgyvendindama Bendrosios skaitmeninės rinkos strategiją, šiandien Europos Komisija pristatė priemones, kuriomis siekiama didinti e. prekybą:

  • pasiūlymas dėl teisės akto dėl nepagrįsto geografinio blokavimo ir kitokių formų diskriminavimo pagal pilietybę, gyvenamąją arba įsisteigimo vietą problemos sprendimo būdų. Komisja siekia užtikrinti, kad vartotojai, norintys pirkti prekes ir paslaugas kitoje ES šalyje tiek internetu, tiek tiesiogiai, nebūtų diskriminuojami kainų, pardavimo arba mokėjimo sąlygų atžvilgiu, nebent tai būtų objektyviai pateisinama, pavyzdžiui, dėl PVM arba tam tikrų su viešuoju interesu susijusių teisinių nuostatų. Kad bendrovėms nebūtų sukurta pernelyg didelė našta, reglamentu nenustatoma prievolė teikti siuntimo visoje ES paslaugas.
  • pasiūlymas dėl teisės akto dėl tarpvalstybinių siuntinių pristatymo paslaugų siekiant padidinti kainų skaidrumą, taip skatinant konkurenciją. Komisija nesiūlo pristatymo kainų ribos.
  • pasiūlymas dėl teisės akto, kuriuo siekiama geriau užtikrinti vartotojų teises, ir gairės, kuriomis siekiama paaiškinti, kas laikoma nesąžininga komercine veikla skaitmeniniame pasaulyje. Nacionalinės valdžios institucijos gales patikrinti, ar interneto svetainės vartotojams taiko geografinį blokavimą, ar jų aptarnavimo po pardavimo sąlygos atitinka ES taisykles, gales nurodyti nedelsiant pašalinti sukčiavimui naudojamas interneto svetaines. Komisija taip pat skelbia atnaujintas nesąžiningos komercinės veiklos gaires, kuriose paaiškinama, kaip taikoma Nesąžiningos komercinės veiklos direktyva. Pavyzdžiui, bet kuri interneto platforma, kuri gali būti laikoma prekybine ir kuri reklamuoja arba vartotojams parduoda prekes, paslaugas ar skaitmeninį turinį, turi užtikrinti, kad jos komercinė veikla visiškai atitiktų ES vartotojų teisės aktus.

Šiandien paskelbtas e. prekybos dokumentų rinkinys papildo dviejų teisės aktų pasiūlymus: dėl skaitmeninio turinio teikimo ir dėl internetinio ir kitokio nuotolinio prekių pardavimo, kuriuos Komisija pateikė 2015 m. gruodžio mėn., taip pat būsimą pasiūlymą dėl PVM supaprastinimo, kurį numatoma pateikti 2016 m. rudenį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!