Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/47614/kinija-skyre-microsoft-140-mln-doleriu-bauda/spausdinti/

Kinija skyrė „Microsoft“ 140 mln. dolerių baudą

Publikuota: 2014-11-27 15:26
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©FACEIT.LT
Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Kinijos vyriausybė paskelbė, kad amerikiečių kompanijai „Microsoft“ skyrė 140 mln. dolerių baudą už mokesčių vengimą. Leidinio „The Wall Street Journal“ teigimu, šiemet „Microsoft“ turės sumokėti 137 mln. dolerių mokesčių ir muitų nepriemoką, o likusią sumą – kitais metais.

Įdomu tai, kad kinų šaltiniai neįvardija konkrečiai „Microsoft“, tik pažymima, jog kompanijos pavadinimas prasideda raide „M“, ir ji yra viena iš penkių šimtų didžiausių pasaulio kompanijų, tuo tarpu nuo 1995 m. Pekine turi savo atstovybę. Ekspertų teigimu, šiuos kriterijus atitinka tik programinės įrangos gigantas.

Kinija skyrė „Microsoft“ 140 mln. dolerių baudą

„Microsoft“ atstovai kol kas nepateikė aiškių komentarų dėl jai skirtos baudos, tačiau teigia, kad Kinija nuolat gauna mokestines įmokas iš amerikiečių korporacijos, kaip tai numato tarptautiniai susitarimai tarp Vašingtono ir Pekino, kalbantys apie tam tikrą mokesčių dydžių suvienodinimą.

Remiantis oficialiomis „Microsoft“ ataskaitomis, kompanijos sumokamų mokesčių lygis Kinijoje vidutiniškai sudarė 21 % visų pajamų, tuo tarpu Jungtinėse Valstijose šis rodiklis sudaro 35 %.

Programinės įrangos gigantas tai aiškina tuo, jog jo pajamos daugumoje atvejų formuojamos daugiausia per „užsienio regioninius operacijų centrus“ Airijoje, Singapūre ir Puerto Rike, kur mokesčių lygis yra žymiai mažesnis.

Problemos dėl kaltinimų vengus mokėti mokesčius yra eilinis epizodas ilgoje kovoje tarp amerikiečių korporacijos ir Kinijos vyriausybės dalis.

„Microsoft“ operacinė sistema „Windows 8“ jau anksčiau pateko į kinų valdžios struktūrų nemalonę, tuo tarpu vietos antimonopolinės institucijos per padidinamąjį stiklą žiūri į visus „Microsoft“ veiksmus, susijusius su „Office“, „Windows Player“, „Internet Explorer“ ir kitų produktų platinimu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!