Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/47575/2025-m-galime-sulaukti-100-tb-talpos-standziuju-disku/spausdinti/

2025 m. galime sulaukti 100 TB talpos standžiųjų diskų

Publikuota: 2014-11-25 16:11
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©FACEIT.LT
Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Šiemet standžiųjų diskų gamintojai atliko nemažą šuolį, įsisavinant naujas magnetinių plokštelių tankio didinimo technologijas. Tai suteikė galimybę išleisti 8 TB ir netgi 10 TB talpos (šiuo atveju, su helio dujomis) standžiuosius diskus. Tačiau progresas bus dar didesni, rašo puslapis „CDRinfo“.

Jei dabar naudojamos SMR ir TDMR technologijos, tai po poros metų jas pakeis naujos – išlygiuotų magnetinių salelių (BPM) ir magnetinio paviršiaus pašildymo (HAMR) technologijos, kurie per artimiausią dešimtmetį turėtų smarkiai pakeisti HDD naudojamas standžiųjų diskų magnetines plokšteles.

2025 m. galime sulaukti 100 TB talpos standžiųjų diskų

TDMR (Two Dimensional Magnetic Recording) yra šiek tiek panaši į SMR (čia naudojamas dalinis takelių perdengimas). TDMR atveju skaitymo galvučių skaičius gali būti padidintas iki dviejų, trijų ar net penkių. Jos gali būti išdėstytos viena už kitos, filtruodamos skaitymo kanalo trikdžius, arba lygiagrečiai.

Tokia sudėtinga struktūra reikalinga tam, kad sparčiai mažėja tarpai tarp duomenų įrašymo takelių. Galvutė gali apimti ne tik darbinę zoną, tačiau ir tarpines juostas iš šonų. Papildomos galvutės leis atlikti atitinkamas korekcijas.

TDMR atveju daug dėmesio bus skirta valdikliams ir klaidų korekcijų blokams, kadangi jiems krūvis išauga ypač smarkiai. Antra vertus, TDMR jau dabar galima diegti kartu su SMR. Liks dabar naudojamos galvutės ir magnetinės plokštelės. Tokiu būdu, abi technologijos bus naudojamos mažiausiai dešimtmetį dėl savo universalumo: tiks naudojimui tiek su HAMR, tiek su BPM duomenų įrašymo technologijomis.

Tikimasi, kad standieji diskai su HAMR palaikymu rinkoje pasirodys 2017 m., nors kompanija TDK kalba jau apie 2015 m. antrą pusę.

Kaupikliai su BPM technologijos palaikymu naudos išlygiuotas magnetines struktūras, kurios sukurtos, pasitelkiant puslaidininkių litografiją. HDD su šia technologija turėtų debiutuoti beveik kartu su HAMR modeliais. Reikalinga programinė įranga jau yra, reikia tik gamintojų noro.

Po 2021 m. turėtų pasirodyti HDMR – technologijų HAMR ir BPM sintezė. Magnetinės plokštelės turės ypač mažas izoliuotas magnetines saleles, į kurias įrašymas bus vykdomas su pašildymu.

HDMR leis pasiekti 10 TB viename kvadratiniame colyje tankį, o tai reiškia, kad 3,5“ formato standieji diskai galės pasiekti net 100 TB talpą, tuo tarpu magnetinių plokštelių skaičius išliks toks, koks ir šiandien – septyni vienetai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!