Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/47551/ep-uzsimojo-pazaboti-interneto-milzine-google/spausdinti/

EP užsimojo pažaboti interneto milžinę „Google“

Publikuota: 2014-11-24 08:19
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Europos Sąjunga planuoja patį agresyviausią strateginį žingsnį, kuris turėtų padėti pažaboti augančią interneto milžinės „Google“ galią.

Pasak FT.com, Europos Parlamentas (EP) svarsto siūlymą, įgaliojantį „Google“ atskirti paieškos sistemą „Google Search“ nuo kitų korporacijos produktų.

Prieš kelias dienas apie tokį EP siūlymą sužinoję „Google“ vadovai sakosi esą pasipiktinę.

EP atstovai aiškina, jog toks pasiūlymas svarstomas, nes jau nuo 2011 metų kitos mažesnės specializuotos internetinės paieškos kompanijos skundžiasi dėl „Google“ užimtos rinkos. Pasak jų, konkuruoti su interneto milžine tapo praktiškai nebeįmanoma.

„Microsoft“ pritaria mažesnėms internetinės paieškos kompanijoms ir priduria, kad „Google“ dar ir tyčia apsunkina mažesnių konkurenčių darbą. „Microsoft“ teigimu, „Google“ blokuoja „Youtube“ kanalą „Bing“ paieškos sistemoje. Taip pat priduriama, kad „Bing“ paieškos sistemai yra blokuojama reklamos informacijos prieiga.

ES atstovai aiškina, kad situacija yra tiriama nuo pat pirmųjų nusiskundimų.

EP neturi galių priversti „Google“ „suskaldyti“ korporaciją, tačiau gali daryti įtaką Antimonopolinio veikimo reguliavimo organizacijai, kuri tiria „Google“ veiklą jau tris pastaruosius metus.

Pasak europarlamentarų, didžiausias nerimas kyla dėl to, kad „Google“, naudodamasi savo dominuojančia paieškos sistema ir blokuoja informaciją apie kitas paieškos sistemas.

Tai nėra netikėta, nes tokiu būdu žmonės nenukreipiami į potencialių konkurentų „ieškykles“.

Tačiau Europoje „Google search“ sistema naudojasi praktiškai visi: statistikos duomenimis, daugiau nei 90 proc. europiečių internete ieškodami tam tikrų dalykų, naudojasi „Google Search“ sistema.

Vokietija „Google“ atžvilgiu yra agresyviausia Europos šalis. Vokietijos teisingumo ministras paragino interneto lyderės atstovus paviešinti, kaip paieškos rezultatai jų sistemoje yra klasifikuojami.

Vokietijos atstovas EP Andreas Schwabas taip pat neslepia nusistatymo prieš „Google“ ir ragina Parlamento narius palaikyti svarstomą siūlymą.

Pranešama, kad „Google“ ir ES anksčiau šiais metais buvo pasiekę susitarimą, dėl per didelio dominavimo. Tačiau „Microsoft“ ir kitoms kompanijoms užginčijus susitarimą, ES nuo rugsėjo atnaujino tyrimą „Google“ atžvilgiu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!