Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/46966/20-nm-technologinis-procesas-mazai-kam-reikalingas/spausdinti/

20 nm technologinis procesas mažai kam reikalingas?

Publikuota: 2014-10-14 15:36
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©FACEIT.LT
Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Praėjusią savaitę vykusioje konferencijoje „ARM Techcon“ puslapio „PC Watch“ žurnalistai sužinojo eilę įdomių naujienų apie ARM mikroarchitektūros plėtros kryptis.

Nemažai dėmesio buvo skirta kompanijų ARM ir TSMC bendradarbiavimui naujų technologijų procesų srityje. Pranešama, kad abu puslaidininkių rinkos dalyviai tęs bendradarbiavimą mažų mažiausiai tol, kol bus įsisavinta 10 nm FinFET technologija. Tačiau panašu, kad vienas iš tarpinių procesų – 20 nm – praktiškai neturi didelių šansų tapti iš tiesų masiniu, o tai dar kartą patvirtina gandus apie tai, jog naujieji GPU ir CPU nenaudos 20 nm technologijos kaip neperspektyvios.

Iš kompanijos ARM pateiktos informacijos galima susidaryti įspūdį, kad 20 nm technologinis procesas, kalbant apie TSMC gamybinius pajėgumus, praktiškai monopolizuotas kompanijos „Apple“ (kompanijos ARM manymu, 20 nm labiausiai tinkamas didelio produktyvumo SoC mikroschemų gamybai).

20 nm technologinis procesas mažai kam reikalingas?

Kompanija „Samsung“, netekusi „Apple“ A8 procesorių užsakymų, ėmė skubos tvarka diegti 14 nm technologinį procesą su FinFET tranzistorių naudojimu. Dar daugiau, iš korėjiečių šią technologiją ėmė licencijuoti kompanija „Globalfoundries“, kuri ketina jau 2015 m. I ketvirčio pabaigoje pradėti masinę 14 nm puslaidininkių gamybą.

Įkyrūs gandai teigia, kad 14 nm procesorių A9 gamybą kompanija „Apple“ gali perduoti būtent kontraktiniam gamintojui „Globalfoundries“, nors amerikiečių kompanija gali dali A9 užsakymų atiduoti ir „Samsung“. Kitais žodžiais tariant, „Apple“ faktiškai turi labai didelį procesorių gamintojų pasirinkimą.

Jei visa tai pasitvirtins, atsilaisvins TSMC gamybinės linijos, siūlančios 16 nm FinFET technologinį procesą. Atitinkamai užsakovams praktiškai bus nereikalinga 20 nm technologija.

Iš esmės, TSMC atveju naujoji 16 nm FinFET technologija bus ne kas kita, o gerai optimizuota 20 nm technologija, tačiau marketingo atstovai gavo galimybę pareikšti apie neregėtai spartų naujo technologinio proceso įsisavinimą, kai 20 nm ir 16 nm skiria vos vieneri metai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!