Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/45617/nuo-politines-rizikos-vejo-energetikos-projektus-saugos-specialus-draudimas/spausdinti/

Nuo politinės rizikos vėjo energetikos projektus saugos specialus draudimas

Publikuota: 2014-07-08 17:07
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vėjo energetikos sektoriuje sukurtas papildomas saugiklis: JAV bendrovė „G-Cube“ pirmoji pasaulyje pradeda siūlyti draudimo nuo politinės rizikos paslaugas vėjo energetikos bendrovėms. Savo projektus apdraudusios kompanijos sulauks išmokų, jei dėl pasikeitusių politinių aplinkybių praras galimybę juos toliau vystyti.

Skirtingos atsinaujinančios energetikos projektų draudimo formos egzistavo ir iki šiol, tačiau tai – pirmasis sprendimas, kaip apsisaugoti būtent nuo politinės rizikos, ypač būdingos besivystančioms rinkoms.

Atsinaujinančios energetikos projektų draudimo paslaugas teikianti bendrovė „G-Cube“ skelbia, kad paslauga labiausiai orientuota į projektus, vystomus Centrinės Azijos, Pietryčių Azijos, Afrikos ir Pietų Amerikos rinkose.

„Šalyse, kuriose vėjo energetika dar tvirtai nėra įleidusi šaknų, o politinė aplinka greitai gali tapti nestabili, projektams iškyla didelė rizika – netikėtai pasikeitus teisiniam reglamentavimui ar valstybei patekus į finansinę krizę investuotojai gali prarasti savo lėšas. Tai, kad sukurta draudimo nuo tokio pobūdžio rizikos paslauga, atskleidžia, koks svarbus vėjo energetikos verslui yra politinis stabilumas“, – sako Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktorius Saulius Pikšrys.

Pasak S. Pikšrio, Lietuvoje įgyvendinamiems projektams toks didelis pavojus neiškyla, nes valstybė laikosi savo iki šiol prisiimtų įsipareigojimų.

„Stabilioje ekonominėje aplinkoje tokia paslauga, kaip draudimas nuo politinės rizikos, nebūtų aktuali. Su laiku ir naujose vėjo energetikai rinkose investuotojai įgys daugiau pasitikėjimo, kurį jau užsitarnavo Vakarų rinkos, tuomet papildomų saugiklių šios srities projektams nebeturėtų prireikti“, – teigia LVEA vadovas.

Skaičiuojama, kad draudimo įmokos turėtų sudaryti maždaug 0,4-3 proc. visos projekto vertės. Vienas projektas galėtų būti draudžiamas suma, siekiančia 50 mln. JAV dolerių, o draudimo sutartis sudaroma maksimaliai trejiems metams, su galimybe pratęsti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!