Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/44697/it-sprendimai-uztikrina-sklandesnius-rinkimus/spausdinti/

IT sprendimai užtikrina sklandesnius rinkimus

Publikuota: 2014-05-07 15:24
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Gegužės 11 dieną rinkėjai galės išreikšti savo politinę valią rinkimuose, o bendrovei „Baltic Data Center“ (BDC) reikės užtikrinti sklandų darbą daugiau kaip 3 tūkst. rinkimų sistemos vartotojų. Nuo 2006 metų su Vyriausiąja rinkimų komisija (VRK) bendradarbiaujanti bendrovė šiemet atsakinga už duomenų saugojimo bei ryšio paslaugų teikimą Lietuvos Respublikos Prezidento ir Europos Parlamento narių rinkimų metu.

Vykstant rinkimams VRK naudojamos informacinės sistemos leidžia iš rinkimų apylinkių ir Lietuvos diplomatinių atstovybių operatyviai surinkti ir apibendrinti informaciją apie rinkėjų dalyvavimą rinkimuose bei jų balsavimo rezultatus. Prieš rinkimus sistemos naudojamos formuojant ir viešinant kandidatų, komisijos narių, stebėtojų, atstovų sąrašus, priimant iš kandidatų elektroninius dokumentus, kontroliuojant ir viešinant politines kampanijas.

Šiomis bendrovės „Algoritmų sistemos“ sukurtomis informacinėmis sistemomis naudojasi daugiau kaip 3 tūkst. rinkimų komisijos narių Lietuvoje, taip pat politinės partijos ir kandidatai, politinių kampanijų dalyviai, stebėtojai, politinės reklamos rengėjai ir skleidėjai – nuo jų priklauso rinkimų proceso sklandumas. Šių sistemų veikimui būtiną interneto ryšį garantuoja BDC specialistai. Projektą įgyvendinančios IT bendrovės siekia, kad IT paslaugos būtų teikiamos patogiomis, aiškiomis ir veiklos efektyvumą didinančiomis programomis.

„Šios sistemos ne tik leidžia sklandžiai vykdyti rinkimus, bet ir gerokai sumažina rankų darbo poreikį, taupo sąnaudas. Pavyzdžiui, per 2007 metus savivaldybių tarybų rinkimus vien partijų kandidatų sąrašams užregistruoti Vyriausiajai ir savivaldybių rinkimų komisijoms reikėjo į sistemą suvesti daugiau kaip 50 tūkst. dokumentų, o dabar daugumą šių dokumentų partijos ir kandidatai pateikia savarankiškai, elektroniniu būdu“, – lygina „Algoritmų sistemų“ Verslo plėtros direktorius Paulius Vaitkevičius.

Yra ir rinkėjams naudingų elektroninių paslaugų: tai galimybė pačiam atsispausdinti rinkėjo kortelę, pagal nurodytą adresą surasti rinkimų apylinkę, o taip pat elektroniniu būdu paremti iškeltą pretendentą į kandidatus.

„Per šiuos Prezidento rinkimus kandidato rėmimo paslauga buvo labai populiari, ja pasinaudojo daugiau kaip 60 tūkst. rinkėjų. – sako VRK kompiuterinių technologijų skyriaus vedėja Jurga Augustaitytė.

Rinkimų naktį duomenų srauto pralaidumas bus padidintas pagal VRK poreikius ir užtikrins galimybę saugiai vienu metu jungtis visiems 3 tūkst. vartotojų iš 2 tūkst. rinkimų apylinkių.

„Sklandų sistemų veikimą užtikrins 20 IT specialistų, turinčių ilgalaikę patirtį šioje srityje, jie budės visą rinkimų naktį“, – sako BDC generalinis direktorius Aleksandras Samuchovas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!