Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/44694/itin-efektyvus-data-inn-duomenu-centras-lietuvai-pades-konkuruoti-tarptautineje-rinkoje/spausdinti/

Itin efektyvus „Data Inn“ duomenų centras Lietuvai padės konkuruoti tarptautinėje rinkoje

Publikuota: 2014-05-07 12:24
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vilniuje pradeda veikti efektyviausias Rytų Europoje sertifikuotas trečiojo patikimumo lygio („Uptime Institute Tier III“) duomenų centras „Data Inn“. Taupiu elektros energijos vartojimu išsiskiriantis „Data Inn“ leis mažinti sąnaudas informacinėms technologijoms, gerinti jų veikimo patikimumą ir taip didinti Lietuvos ir jos verslo konkurencingumą tarptautinėje erdvėje.

Vienos didžiausių duomenų perdavimo bei duomenų centrų operatorių Baltijos šalyse bendrovės „Duomenų logistikos centras“ pastatytas ir valdomas „Data Inn“ yra pirmasis Lietuvoje organizacijos „Uptime Institute“ sertifikuotas „Tier III“ duomenų centras. Jo energetinio efektyvumo koeficientas (angl. power usage effectiveness – PUE) tėra 1,3 ir gerokai lenkia pasaulio vidurkį, siekiantį apie 1,65.

„Informacinės technologijos šiandien užtikrina verslo veikimą ir mūsų kasdienį gyvenimo būdą, todėl jos turi veikti patikimai ir efektyviai. Atidarydami pirmąjį Rytų Europoje tokio efektyvumo „Tier III“ sertifikuotą duomenų centrą „Data Inn“padėsime įmonėms teikti kokybiškas ir konkurencingas paslaugas savo vartotojams ir tuo pačiu įtvirtinti Lietuvą Europos žemėlapyje kaip duomenų logistikos šalį“, ‒ teigė bendrovės „Duomenų logistikos centras“ l. e. p. generalinis direktorius Tomas Vitkus.

Šiuo metu „Data Inn“ užimtumas jau siekia 50 proc. ir artimiausiu metu duomenų centrą planuojama plėsti.

Šįmet balandį, „Uptime Institute“ atlikus „Data Inn“ bandymus, duomenų centrui suteiktas „Tier III“ sertifikatas įrodo, kad įrengta infrastruktūra užtikrina „Data Inn“ duomenų centro veikimą bent 99,982 proc. viso laiko. Tai – apie 20,4 val. daugiau nei gali garantuoti regione paplitę „Tier II“ ir 27,2 val. daugiau nei „Tier I“ lygio duomenų centrai.

„Tier III“ sertifikatu pernai „Uptime Institute“ įvertino ir „Data Inn“ projektinę dokumentaciją.

Itin efektyvų energijos vartojimą užtikrina „Data Inn“ duomenų centre įrengta inovatyvi „Munters Oasis Indirect Evaporative Cooling“ aušinimo sistema, kuri panaudoja lauko orą ir papildomą adiabatinę sistemą. Ši aušinimo sistema 2012 m. pelnė „EMEA Data Centre Dynamics“ apdovanojimą už inovacijas. Lyginant su kitomis aušinimo sistemomis, ji pasižymi taupiu elektros energijos naudojimu ir užtikrina mažą anglies dvideginio išmetimo lygį. Tai leidžia per metus sutaupyti iki 80 proc. duomenų centro einamųjų išlaidų ir 83 proc. sumažinti energijos suvartojimą duomenų centre. Taip pat mažėja ir išlaidos mechaniniam šaldymui, perjungimui, generavimui – iš viso apie 25 proc.

Naujasis duomenų centras yra pirmasis viso „Data Inn“ projekto etapas. Šiuo metu duomenų centro naudingasis plotas siekia 500 kv. metrų, galia – 1000 kilovatų, o talpumas – 100 serverių stovų.Investicijos į jį sudarė apie 10 mln. litų.

Artimiausiu metu planuojama pradėti projektuoti ir statyti naujus „Data Inn“ etapus ir kelis kartus išplėsti jo galimybes. Planuojama, kad užbaigus plėtrą, „Data Inn“ naudingasis plotas išaugs iki 3200 kv. metrų, galia – iki 6000 kilovatų ir bus galima sutalpinti 600 serverių stovų.Viso projekto vertė sieks 42 mln. litų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!