Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/44339/hp-prisipazino-mokejusi-milijoninius-kysius-uzsienio-salyse/spausdinti/

HP prisipažino mokėjusi milijoninius kyšius užsienio šalyse

Publikuota: 2014-04-11 19:05
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

JAV kompiuterinės įrangos gamintoja „Hewlett-Packard“ oficialiai pripažino mokėjusi milijoninius kyšius Rusijos, Lenkijos, Meksikos ir kitų šalių valdininkams siekdama užsitikrinti naudingas jos produktų įsigijimo sutartis. Apie tai pranešė JAV Teisingumo departamentas ir Federalinis tyrimų biuras (FTB).

HP padalinys Rusijoje pripažino pažeidęs JAV galiojantį įstatymą dėl atsakomybės už korupcinę veiklą užsienyje (Foreign Corrupt Practises Act, FCPA). Buvo gauti ir analogiški HP atstovybių Lenkijoje bei Meksikoje pripažinimai, sakoma pranešime. Dėl korupcinių veiksmų užsienyje HP darbuotojai nebus patraukti baudžiamojon atsakomybėn: bendrovė sutiko su JAV valdžios siūlymu sumokėti daugiau nei 108 mln. dolerių baudą.

Žinoma, viešas pripažinimas dalyvavus korupcinėje veikloje užsienio šalyse neabejotinai skaudžiai atsilieps HP reputacijai. HP padalinys Rusijoje „HP Russia“, 1999 m. siekdamas laimėti Rusijos generalinės prokuratūros paskelbtą kompiuterinės technikos pirkimo konkursą (pirminio etapo sutarties vertė viršijo 35 mln. eurų), įsteigė slaptą fondą už sandorį atsakingiems prokuratūros pareigūnams papirkinėti, steigė fiktyvias bendroves ir atidarinėjo sąskaitas bankuose.

Šiame fonde buvo keli milijonai dolerių, kurie, cirkuliuodami per fiktyvias kompanijas, užregistruotas JAV, D. Britanijoje, Belize ir Mergelių salose, buvo „išplauti“ Šveicarijos, Lietuvos, Latvijos ir Austrijos bankuose, sakoma pranešime. Kyšiai Rusijos generalinės prokuratūros pareigūnams buvo mokami ir grynaisiais pinigais, ir automobilių, brangenybių, drabužių, prestižinių laikrodžių, buitinės technikos, kelionių pavidalu.

HP vykdomasis viceprezidentas Johnas Schultzas pareiškė, kad šie įstatymo pažeidimai buvo padaryti nedidelės žmonių grupės, kurie šiuo metu nebedirba kompanijoje. Svarbiausiu asmeniu šioje HP korupcijos Rusijoje byloje laikomas buvęs HP atstovybės Rusijoje ir NVS šalyse vadovas Hilmaras Lorenzas, dirbęs HP Rusijos skyriuje iki 2007 m.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!