Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/44237/lesto-griezciau-priziures-darbus-skirstomuosiuose-tinkluose-vykdancius-rangovus/spausdinti/

LESTO griežčiau prižiūrės darbus skirstomuosiuose tinkluose vykdančius rangovus

Publikuota: 2014-04-04 14:15
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kiekviena bendrovė yra atsakinga už jos darbuotojų saugą – elektros skirstymo bendrovės AB LESTO objektuose darbus vykdančios rangovų įmonės pačios privalo pasirūpinti saugiu darbų atlikimu. Tačiau LESTO, nors nėra įpareigota, savo iniciatyva tikrina bendrovės objektuose dirbančias įmones ir, siekdama užtikrinti didesnę visų darbuotojų saugą, griežtins rangovų priežiūrą ir atranką vykdant viešuosius pirkimus.

Kiekviena įmonė įpareigota rūpintis joje dirbančiais darbuotojais, papildomas LESTO rūpestis rangovų darbuotojais – tai elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus socialinės atsakomybės dalis.

Elektros skirstymo bendrovė AB LESTO, siekdama užtikrinti didesnę visų darbuotojų, dirbančių elektros skirstymo tinkluose, saugą, didina kvalifikacinius reikalavimus rangos darbus atliekančioms bendrovėms, taip pat imasi papildomų veiksmų bendrovės darbuotojų saugai užtikrinti – įmonės papildomai tikrinamos, organizuojamos mokymams skirtos saugos dienos.

LESTO dar viešųjų pirkimų sąlygose iškelia kvalifikacinius reikalavimus ir tikrina, ar rangovas turi reikiamą patirtį, sertifikatus, ar atitinka kitus specifinius reikalavimus – šias sąlygas numatoma griežtinti. Su rangovais sudaromose sutartyse rangovams nustatoma pareiga užtikrinti, kad rangovo darbuotojai laikytųsi visų saugos reikalavimų, su rangovais pasirašomi tarpusavio saugos darbe atsakomybės ribų aktai, kuriuose nustatomos atsakomybės ribos. Rangovų darbo vietų patikrinimus, mokymus, saugos dienų organizavimus ir kt. priemones AB LESTO jau dabar vykdo savo iniciatyva – tokių reikalavimų nėra numatyta teisės aktuose.

Papildomų neeilinių priemonių LESTO ir rangovų darbuotojų saugai užtikrinti bendrovė imasi po šiemet įvykusių nelaimingų atsitikimų, kurių metu žuvo jau trys rangovų ir vienas bendrovės darbuotojas.

„Pastebime, kad rangovų įmonės nepakankamai dėmesio skiria darbuotojų kvalifikacijai ir paruošimui. Nors įgyvendiname visas teisės aktų reikalaujamas priemones ir daug prevencijos programų atliekame papildomai, deja, šių pastangų nepakanka užbėgti nelaimėms už akių“, – teigia Vytautas Jucius, AB LESTO Darbuotojų saugos ir aplinkosaugos skyriaus vadovas.

AB LESTO griežtins rangovų kontrolę – planuojama griežtinti viešųjų pirkimų sąlygas ir vertinant rangovų pateiktus pasiūlymus didesnį dėmesį teikti įmonės pasirengimui užtikrinti darbų saugą. Taip pat planuojama numatyti didesnes baudas rangovams už saugos reikalavimų nesilaikymą, atlikti papildomus instruktavimus ir mokymus rangovų vadovams ir darbų vykdytojams, kaip saugiai atlikti darbus, didinti LESTO darbuotojų, tikrinančių rangovus darbo vietose, skaičių, toliau vykdyti saugos dienas rangovų darbuotojams. Vien šiemet mokymų, seminarų, neeilinių instruktavimų ir supažindinimų su rizika metu LESTO visoje Lietuvoje mokė apie 1000 rangovų darbuotojų. Seminarus bendrovė rengė bendradarbiaudama su Valstybine darbo inspekcija (VDI), taip pat ir savo iniciatyva.

Be privalomų instruktavimų, bendrovės darbuotojams taip pat numatoma daugiau kvalifikacijos kėlimo iniciatyvų ir neplaninių mokymų, patikrinimų. Rengdama mokymus LESTO bendradarbiaus su VDI.

LESTO darbuotojai aprūpinti visomis reikalingomis darbo priemonėmis, nuolat organizuojami privalomieji mokymai bei papildomi, neprivalomieji pagal teisės aktus kvalifikacijos kėlimo kursai, tikrinama darbuotojų sveikata, vykdomos įvairios iniciatyvos – darbo vietų patikrinimai, neeiliniai instruktavimai ir kt.

„Visi nelaimingi atsitikimai yra itin skaudūs ir dedame visas pastangas, kad jų būtų išvengta. Prašome darbus mūsų tinkluose vykdančių bendrovių atsakingai rūpintis darbuotojų sauga ir užtikrinti, kad nereikėtų taikyti griežtų sankcijų, kurios yra kraštutinė priemonė“, – pažymi V. Jucius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!