Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/4229/bus-stiprinama-asmens-duomenu-apsauga/spausdinti/

Bus stiprinama asmens duomenų apsauga

Publikuota: 2006-04-26 14:10
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija

Vyriausybė pritarė Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pakeitimo įstatymo projektui ir teiks jį Seimui.

Projekto tikslas - Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme įtvirtinti nuostatas, apribojančias asmens kodo tvarkymą, reglamentuoti asmens duomenų tvarkymą panaudojant vaizdo stebėjimo bei fiksavimo įrangą, įstatymo nuostatas suderinti su Elektroninių ryšių įstatymu, taip pat nustatyti asmenų skundų nagrinėjimo tvarką, reglamentuoti už duomenų apsaugą atsakingo asmens ar padalinio teisinį statusą.

Ekspertai pateikė savo rekomendacijas dėl asmens kodo tvarkymo ir rekomendavo apriboti tolesnį trečiųjų asmenų naudojimąsi asmens kodais; jie turėtų būti įgaliojami naudoti juos tiems tikslams, dėl kurių juos gavo. 2004 metais ir Žmogaus teisių stebėjimo institutas pasiūlė teisės aktuose sumažinti prašomus pateikti asmens duomenis, atsisakyti privalomo asmens kodo skelbimo visuomenės informavimo priemonėse, PVM mokėtojo (fizinio asmens) kodą atsieti nuo jo asmens kodo ir t.t. Atsižvelgiant į šias ir kitas rekomendacijas, įstatymą siūloma keisti apribojant asmens kodo tvarkymą. Bus įtvirtinamos nuostatos, draudžiančios asmens kodą skelbti viešai, tvarkyti tiesioginės rinkodaros tikslais, įtvirtinama, kad jei įstatymai draudžia tvarkyti asmens kodą, tai duomenų subjekto sutikimas negali būti teisinis pagrindas tokiam tvarkymui.

Taip pat šiuo projektu siūloma įstatymą papildyti straipsniu, reglamentuojančiu asmens duomenų tvarkymą naudojant vaizdo stebėjimo ir fiksavimo įrangą. Asmenys turės būti informuojami apie tai, kad jų asmens duomenys yra tvarkomi panaudojant vaizdo stebėjimo ar fiksavimo įrangą ir apie duomenų valdytojo, tvarkančio asmens duomenis panaudojant vaizdo stebėjimo ar fiksavimo įrangą, tapatybę arba rekvizitus ir buveinę.

Asmens duomenų tvarkymo panaudojant vaizdo stebėjimo ar fiksavimo įrangą ir duomenų subjektų informavimo taisykles nustatys Vyriausybė. Asmens duomenys, surinkti panaudojant vaizdo stebėjimo ar fiksavimo įrangą, turės būti nedelsiant sunaikinti, kai jie nebereikalingi tikslui, dėl kurio buvo surinkti, arba kai tolimesnis jų saugojimas prieštarautų teisėtiems duomenų subjekto interesams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!