Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/4152/lietuva-tures-daugiau-itakos-europos-vejo-elektriniu-asociacijoje/spausdinti/

Lietuva turės daugiau įtakos Europos vėjo elektrinių asociacijoje

Publikuota: 2006-04-19 15:06
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Lietuvos vėjo elektrinių asociacija

Lietuvos vėjo elektrinių asociacija (LVEA) nuo šiol turės galimybę aktyviau reikšti savo interesus Europos vėjo energetikos gamintojų tinkle. LVEA direktorė Dalia Lapinskienė buvo pakviesta prisijungti prie Europos vėjo elektrinių asociacijos (EVEA) Nacionalinių asociacijų atstovų susirinkimo. Šių susirinkimų metu yra formuojami EVEA veiklos planai ir derinami visų nacionalinių asociacijų bei europinių institucijų veiksmai Europos mastu.

„LVEA sėkmingai įsitvirtina tarptautiniame lygmenyje. Dalyvaudami Nacionalinių asociacijų atstovų susitikimuose, mes įgyjame galimybę dirbti kartu su Europos Komisija ir kitomis ES institucijomis, aktyviau dalyvauti visose europinėse iniciatyvose ir siekti didesnio palaikymo vėjo elektrinėms Lietuvoje“, – sako D. Lapinskienė.

Dėl vis aktualesnės energetinės priklausomybės, geopolitinių grėsmių, nestabilių naftos kainų ir ekologinių sumetimų, Europoje vėjo elektrinių teikiama energija yra vertinama vis labiau. Pamažu ji įsitvirtina kaip prioritetinė energijos rūšis, padedanti apsaugoti ekonomiką nuo energetikos kainų kaitos ir periodiško degalų trūkumo. Be to, vėjo elektrinių teikiama energija yra išgaunama iš nemokamo šaltinio.

„Europoje prognozuojama energetinė krizė ir energetinis netikrumas. Pigios ir laisvai prieinamos energijos laikai baigėsi. Augant energijos poreikiui, vis mažėja savų energetinių išteklių. Šios problemos aktualumą jaučia ne tik tokios energetine prasme nuo trečiųjų šalių priklausomos valstybės kaip Lietuva, bet ir kitos Europos šalys“, – sako Alvydas Naujėkas, Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos prezidentas.

Pasak A. Naujėko, daugelyje Europos šalių, tokiose kaip Didžioji Britanija, Prancūzija, Graikija, įstatymais buvo pagerinta vėjo energetikos verslo aplinka ir taip paskatintos investicijos. Tad šios šalys turėtų įgyvendinti savus įsipareigojimus dėl atsinaujinančių energijos šaltinių dalies bendrame Europos energijos balanse. Nuo jų neatsilieka ir naujosios ES narės – Čekija, Vengrija, Slovėnija. Kadangi Lietuvoje jau pabaigta kurti pakankama įstatyminė bazė, tikimasi, kad jau šiemet ir Lietuvos vėjo elektrinių verslas sulauks nemažų investicijų.

Šiuo metu vėjo elektrinės Europoje pagamina beveik 3 proc. visos Europoje išgaunamos elektros. Šis skaičius turi pasiekti 12 proc. iki 2010 m, o 2030 m. – 22,6 proc. Pagal ES direktyvas bendra elektros iš atsinaujinančių energijos šaltinių dalis iki 2020 m. turi sudaryti 20-25 proc. Prognozuojama, kad elektros energijos vartojimas iki 2030 m. turėtų išaugti net 52 procentais.

Daugiausiai vėjo energijos pasigamina Danija, Ispanija ir Vokietija. Šiaurės Vokietijoje vėjo elektrinėse pagaminta elektra sudaro apie 30 proc., Danijoje - 20 proc., Ispanijoje - 8 proc. visos energijos. Vokietija ir Danija yra daugiausiai vėjo teikiamos energijos pasigaminančios valstybės pasaulyje.

Pagal Lietuvos stojimo į ES sutartį, iki 2010 m. iš atsinaujinančių energijos šaltinių turėtų būti pagaminama apie 7 proc. visos Lietuvai reikiamos energijos.

Šiuo metu Lietuvos vėjo elektrinių asociacija vienija šešis vėjo elektrinių valdytojus, paraiškas tapti asociacijos nariais yra įteikę dar trys.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!