Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/41280/nelengvas-kinijos-interneto-cenzoriu-gyvenimas/spausdinti/

Nelengvas Kinijos interneto cenzorių gyvenimas

Publikuota: 2013-09-13 17:11
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Tai, kad Kinijos interneto erdvėje intensyviai veikia cenzoriai – ne paslaptis. Bet tik neseniai „Reuters“ atskleidė šios gana specifinės specialybės užkulisius, papasakodama apie kiniškojo „Twitter“ analogo „Sina Weibo“ cenzorių darbą.

Visų pirma, visi cenzoriai yra vyrai. Kaip atskleidė keli šį darbą anksčiau dirbę darbuotojai, moterys vengia šios pareigybės dėl dviejų priežasčių. Pirma – cenzoriaus pamainos laikas trunka 24 valandas. Antra – nuolatinis kontaktas su agresyviu ir įžeidžiančiu turiniu.

„Sin Weibo“ tinkle dirba apie 150 cenzorių, jie visi turi bent kolegijos diplomą. Daugumos darbuotojų amžius svyruoja tarp 20 ir 30 metų, alga – 3000 juanių, t. y. 1300 litų.

Kaip vyksta darbas? Pirminį apdorojimą atlieka automatizuota „Sin Weibo“ sistema, kurios kiekvienas įrašas yra patikrinimas, ir įtartini įrašai yra nufiltruojami. Nufiltruotuosius įrašus skaito žmogiškieji cenzoriai ir sprendžia, ar įrašą galima publikuoti, ar ne.

Per 24 valandų parą visi 150 cenzorių perskaito apie 3 milijonus įrašų, o kiekvienas darbuotojas privalo per valandą patikrinti bent 3000 įrašų. Neretai naudojama taktika, kad neįtikęs įrašas tampa matomu jo autoriui, bet ne kitiems. Ekstremaliais atvejais cenzoriai turi galimybę bausti vartotojus laikinai blokuodami vartotojų galimybę komentuoti, o kartais – net ir panaikinti paskyrą.

Praėjusiais metais „Sina Weibo“ įvedė ir baudos taškų sistemą, skirtą piktybiniams vartotojams.

Jei vis dėlto koks nors netinkamas įrašas praslysta ir išplinta, Kinijos vyriausybės agentūros gali pradėti spausti „Sina Corp.“, kad ši ištrintų įrašą, o jį pražiūrėjusį cenzorių nubaustų finansiškai ar net jį atleistų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!