Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/4043/panevezio-ekranas-inicijuoja-bankrota/spausdinti/

Panevėžio „Ekranas“ inicijuoja bankrotą

Publikuota: 2006-04-08 12:46
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Virtualios visuomenės naujienų portalas

Bankrutuoja Panevėžio AB „Ekranas“. Bendrovės valdybos įgaliotas Eimutis Žvybas įteikė prašymą dėl bendrovės bankroto nutarties paskelbimo Panevėžio apygardos teismui. „Nors kineskopų paklausa yra išaugusi, tačiau medžiagų ir apyvartinių lėšų trūkumas neleidžia dirbti pelningai“,- teigia „Ekrano“ vadovai.

Pasak „Ekrano“ išplatinto pranešimo, šiuo metu AB „Ekranas“ dirba trys surinkimo linijos, bet bendrovė negali laiku sumokėti už gautas prekes, sugrąžinti kreditų ir vykdyti kitų turtinių įsipareigojimų.

Bendrovės vadovai teigia, kad siekiant išnaudoti palankiai besiklostančias rinkos tendencijas, AB „Ekranas“ pasitelkė visas įmanomas verslo stabilizavimo priemones: darbuotojų geranoriškumą, sąnaudų mažinimo politiką, ekstensyvią rinkodaros strategiją, finansinių institucijų ir šalies Vyriausybės palaikymą. Todėl per pastarąjį pusmetį daugiau kaip 4 proc. buvo sumažintos gamybos sąnaudos, nors gamybos medžiagų ir darbo išteklių kainos tuo metu ir augo.

Bendrovė teigia, kad ji jau buvo pasiruošusi Slim Type kineskopų masinei gamybai, tačiau dėl itin nepalankaus verslo konteksto Europos Sąjungoje užtikrinti pelningos AB „Ekranas“ veiklos nepavyko. „Bendrovė nėra pajėgi konkuruoti su Pietryčių Azijos ir Lotynų Amerikos šalių gamintojais, kuriuos aktyviai remia valstybinė valdžia, formuodama palankią mokesčių politiką, visokeriopai skatindama šalyje pagamintos produkcijos eksportą, subsidijuodama naujus produktus, investicijas ir tyrimus. Visa tai neabejotinai žlugdo Europos elektronikos pramonę“,- pareiškė AB „Ekranas“ generalinis direktorius Eimutis Žvybas.

„Ekranas“ teigia, kad neatsirado nė vienos kompanijos, kuri galėtų parduoti licenciją naujiems LCD ir plazminiams produktams gaminti, be to, šiems gaminiams įdiegti būtų reikalinga mažiausiai 1,5 mlrd. JAV dolerių investicijų, kurių bendrovė neturi. „Europos Sąjungoje negaminama LCD ir Plazma dėl didelių investicijų ir gamybos sąnaudų, neleidžiančių dirbti pelningai“,- tikina bendrovė.

Įmonės vadovai teigia svarstę ir LCD surinkimo bendrovėje galimybes. Tačiau, pasak jų, reikalingi itin dideli kapitaliniai įdėjimai taip pat neleido realizuoti šio projekto.

Pernai bendrovė patyrė patyrė 110,3 mln. litų audituotų nuostolių. 2004 metais „Ekranas“ buvo uždirbęs 1,29 mln. litų grynojo audituoto pelno.

2005 metų spalio mėn. užsienio bendrovė „Profilo Sanayi Ve Ticaret“ valdė 14,90 proc., „Redoak Investment“ - 12,77 proc., „Farimex“ - 13,28 proc., o „E.P.I. Electronet Production and Investments“ - 8,09 proc. „Ekrano“ įstatinio kapitalo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!