Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/3648/teismas-uz-piratavima-skyre-didziausia-bauda-lietuvos-istorijoje/spausdinti/

Teismas už piratavimą skyrė didžiausią baudą Lietuvos istorijoje

Publikuota: 2006-02-27 11:29
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: BSA Lietuva

Šilutės rajono apylinkės teismas skyrė iki šiol didžiausią baudą už neteisėtą programinės įrangos naudojimą. Įmonei „Nemuno deltos projektai“ dėl piratinių kompiuterių programų naudojimo buvo paskirta 10 tūkst. litų bauda, o jos vadovas turės sumokėti 5 tūkst. litų.

Patikrinimo, kuris atliktas 2005 metų rugpjūčio mėnesį, metu projektavimo bendrovėje „Nemuno deltos projektai“ buvo rasta „Autodesk“, „Microsoft“ ir kitų gamintojų nelicencijuotų programų. Jų vertė viršijo 45 tūkst. Lt. Šilutėje įsikūrusi bendrovė teikia pastatų projektavimo paslaugas Vakarų Lietuvoje.

„Dėl šio pažeidimo paskirtos baudos – 10 tūkst. litų įmonei ir 5 tūkst. darbuotojui – yra didžiausios Lietuvos baudžiamųjų bylų dėl nelicencijuotų kompiuterių programų naudojimo istorijoje. Šis atvejis atspindi pastaruoju metu pastebimą tendenciją, kad teismai vis drąsiau baudžia intelektinės nuosavybės teisių pažeidėjus“, - teigia advokatų kontoros „Pranckevičius ir partneriai“ advokatė Edita Ivanauskienė.

Pasak jos, griežtėjančią teismų poziciją taip pat rodo vis dažnesnės bausmės įmonėms kaip juridiniams asmenims, o ne tik jų darbuotojams.

Dėl neteisėto kompiuterių programų naudojimo UAB „Nemuno deltos projektai“ taip pat turės kompensuoti žalą programinės įrangos gamintojams. Jei nepavyktų pasiekti taikaus susitarimo, įmonei grėstų 75 tūkst. Lt. dydžio civilinis ieškinys.

Pagal Lietuvos įstatymus už nelicencijuotų kompiuterių programų naudojimą šiuo metu gali būti skiriama bauda nuo 125 Lt. iki 12,5 tūkst. Lt. (nuo 1 iki 100 minimalių pragyvenimo lygių dydžio). Pernai teismai vidutiniškai įpareigodavo įmones sumokėti apie 2800 Lt.

2005 metais Lietuvoje buvo atlikti 49 sėkmingi patikrinimai dėl nelicencijuotų kompiuterių programų naudojimo. Jų metu konfiskuota neteisėtai naudotos programinės įrangos už 1,9 mln. litų. Teismai paskyrė baudų, kurių bendra suma siekia 40 tūkst. Lt. Be to, programinės įrangos gamintojams civilinėse bylose priteista apie 240 tūkst. Lt. kompensacijų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!