Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/3105/es-parama-lietuviu-kalbos-diegimui-informacinese-technologijose/spausdinti/

ES parama - lietuvių kalbos diegimui informacinėse technologijose

Publikuota: 2006-01-09 15:45
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Lietuvių kalbos institutas

Lietuvių kalbos institutas kartu su partneriu Matematikos ir informatikos institutu pradėjo vykdyti projektą „Projekto "Programinės įrangos lokalizavimas" techninės dokumentacijos rengimas“. Europos Sąjungos struktūrinių fondų 73 731 litų parama skirta sukurti investiciniam projektui (galimybių studijai), kuriame bus analizuojama programinės įrangos vertimo į lietuvių kalbą patirtis, šių darbų mastai ir praktika užsienyje, aptariami konkrečios programos, kurias pirmiausia būtų poreikis reikėtų išversti į lietuvių kalba, tokių darbų strategija, nagrinėjami vartotojų, ypač nekalbančių anglų kalba, poreikiai ir galimybės naudotis lietuviškomis programomis.

Pagrindinis projekto tikslas - aptarti programinės įrangos vertimo į lietuvių kalbą problemas ir pateikti jų efektyviausio sprendimo būdus, nes globalizacijos sąlygomis kalbos apsauga suvoktina ne vien kaip kalbos paveldo išsaugojimas, bet pirmiausia kaip kalbos pritaikymas kuo įvairesnėse srityse tenkinant visuomenės informacinius ir kultūrinius poreikius, ugdant jos tautinę savimonę. Ši problema ypač aktuali turint galvoje, kad, 2004 m. rugpjūčio mėnesio duomenimis, pagal lietuviškų programų skaičių nuo Europos šalių vidurkio Lietuva kol kas atsilieka maždaug 3 kartus.

Galimybių studijos išvados dėl lietuviškos programinės įrangos poreikio ir sklaidos bus panaudotos plečiant dalies vartotojų, dėl kalbos barjero negalinčių naudotis kitomis kalbomis sukurtomis programomis, gebėjimus ir galimybes taikyti informacines technologijas visose gyvenimo srityse, kurti žinių visuomenę, paremtą mokymusi visą gyvenimą ir kvalifikacijos tobulinimu, bei puoselėti lietuvių kalbą informacinės visuomenės aplinkoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!