Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/3070/kompiuteriu-salonai-klientus-vilioja-neteisetomis-kompiuteriu-programomis/spausdinti/

Kompiuterių salonai klientus vilioja neteisėtomis kompiuterių programomis

Publikuota: 2006-01-05 11:31
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: BSA Lietuva

Kompiuteriais prekiaujančios Lietuvos bendrovės neretai platina ir nelicencijuotą programinę įrangą. Pernai iš viso patikrinus 4 bendroves visais atvejais nustatyta, kad į parduotą techninę įrangą buvo neteisėtai įdiegtos kompiuterių programos. Rastos nelicencijuotos programinės įrangos vertė viršijo 140 tūkst. litų.

2005 metais 4 kompiuterių salonuose įvairiuose Lietuvos miestuose patikrinimų metu rastos 55 kompaktinės plokštelės su neteisėtomis kompiuterių programomis. Nustatyta, kad iš šių laikmenų programos buvo įrašomos taip pat ir į salonuose parduodamus kompiuterius.

„Su naujais kompiuteriais siūlydamos nemokamų nelicencijuotų kompiuterių programų įmonės veikiausiai siekia prisivilioti daugiau klientų. Tiesa, iki šiol nė viena bendrovė nėra pripažinusi, kad programinė įranga yra platinama jos vardu ir interesais. Tačiau neretai tų pačių bendrovių parduotuvėse neteisėtų kompiuterių programų platinimo atvejai nustatomi daug kartų - tai rodo, kad įstatymų pažeidimai veikiausiai yra vykdomi su įmonių vadovų žinia ir pritarimu“, - sako advokatų kontoros „Pranckevičius ir partneriai“ advokato padėjėjas Gediminas Ramanauskas.

Pasak jo, paprastai kompiuterių salonai neteisėtu kompiuterių programų platinimu kaltina bendrovės darbuotojus. Visgi atsakomybės dažniausiai nepavyksta išvengti nei vieniems, nei kitiems.

2005 metų pabaigoje dėl nelicencijuotų kompiuterių programų platinimo nubaustos dvi bendrovės. IT įranga prekiaujančiai įmonei „Microworld“ teismo baudžiamuoju įsakymu paskirta 3000 litų bauda už praėjusių metų rugpjūtį patikrinimo metu aptiktą „Microsoft“ bei „Autodesk“ gamintojų nelicencijuotą programinę įrangą, kurios vertė – beveik 120 tūkst. Lt. 1000 litų dydžio bauda paskirta ir šios bendrovės IT specialistui R.Bražioniui. Be to, bendrovei teks atlyginti žalą programinės įrangos gamintojams.

Tuo tarpu Panevėžio miesto apylinkės teismas įpareigojo vieną iš didžiausio Lietuvoje prekybos buities technika tinklo „Elektromarkt“ salonų, priklausančių bendrovei „Ladaro prekyba“, atlyginti tokio paties pobūdžio pažeidimo sukeltą žalą. Minėtai bendrovei reikės sumokėti kompensaciją, kuri siekia beveik 6000 litų. Kompiuteris su 2300 litų vertės nelicencijuotomis kompiuterių programomis salone buvo konfiskuotas dar 2004 metais.

Pasak advokato padėjėjo G.Ramanausko, pastaruoju metu plinta naujas neteisėtų kompiuterių programų platinimo modelis: „Bendrovės, suprasdamos savo veiksmų neteisėtumą ir galimas pasekmes įmonės reputacijai, savo pirkėjams nurodo bendrovės darbuotojo ar kito trečiojo asmens telefono numerį. Šie vėliau klientui pageidaujant gali savarankiškai įdiegti nelicencijuotas kompiuterių programas.“

2005 metais Lietuvoje buvo atlikti 49 sėkmingi patikrinimai dėl nelicencijuoto kompiuterių programų naudojimo. Jų metu išaiškintos 36 įmonės, kurios neteisėtai naudojo kompiuterių programas, bei 13 piratinių programų platintojų. Bendra konfiskuotos nelicencijuotos programinės įrangos vertė siekė 1,9 mln. litų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!