Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/3018/rrt-konsultuojasi-del-bevieles-placiajuostes-prieigos-tinklu-pletros-plano/spausdinti/

RRT konsultuojasi dėl bevielės plačiajuostės prieigos tinklų plėtros plano

Publikuota: 2005-12-29 07:19
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas LR ryšių reguliavimo tarnyba

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) viešai konsultacijai pateikė Radijo ryšio plėtros 3,410-3,600 GHz radijo dažnių juostoje plano projektą. Šis planas parengtas, atsižvelgiant į išaugusį rinkos dalyvių susidomėjimą šios radijo dažnių juostos naudojimo perspektyvomis. Planas nustato bevielės plačiajuostės prieigos tinklų diegimą, radijo dažnių (kanalų) skyrimą, bendrąsias radijo dažnių (kanalų) naudojimo sąlygas ir minimalius tinklų diegimo pradžios ir plėtros reikalavimus.

Plane numatyta, kad viešojo konkurso būdu bus išrinkti du laimėtojai, kuriems RRT išduos po vieną leidimą naudoti radijo dažnius (kanalus) iš 3,410-3,600 GHz radijo dažnių juostos bevielės plačiajuostės prieigos tinklams diegti ir šiais tinklais teikti paslaugas visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje. Likę laisvi radijo dažniai (kanalai) iš šios radijo dažnių juostos bus skiriami išduodant leidimus, kurie suteiks teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) bevielės plačiajuostės prieigos tinklams diegti ir šiais tinklais teikti paslaugas atskirose Lietuvos Respublikos vietovėse.

Plano projektas numato, kad leidimų naudoti radijo dažnius (kanalus) nacionaliniuose tinkluose turėtojai per dvejus metus trijuose, o per penkerius metus - penkiuose Lietuvos Respublikos miestuose turės įrengti bevielės plačiajuostės prieigos tinklą, kuris apimtų ne mažiau kaip 50 proc. kiekvieno to miesto gyventojų. Taip pat numatyta, kad per dešimt metų kiekvienas tinklas turi aprėpti ne mažiau kaip 90 proc. visų Lietuvos Respublikos gyventojų. Leidimų naudoti radijo dažnius (kanalus) regioniniuose tinkluose turėtojams plano projektas numato panašius reikalavimus – per dvejus metus regioninių tinklų operatoriai turėtų išvystyti tinklus, dengiančius 50 proc. tos vietovės teritorijos, o per penkerius – 90 proc. tos vietovės teritorijos.

„Bevielės plačiajuostės prieigos plėtra suteiks dar daugiau galimybių plačiam vartotojų ratui naudotis informacinės visuomenės paslaugomis. Ypač svarbu yra tai, kad bevielė plačiajuostė prieiga įgalins teikti plačiausią modernių paslaugų spektrą ne tik miestų, bet ir atokiausių kaimiškųjų vietovių gyventojams“, - sakė RRT direktoriaus pavaduotojas Tomas Lamanauskas. „Manome, kad du šios paslaugos nacionalinio masto teikėjai pagyvins bevielės plačiajuostės prieigos rinką, o konkuruodami tarpusavyje dėl vartotojų – palaikys rinkos dinamizmą. Tai savo ruožtu turėtų teigiamai įtakoti ne tik paslaugų kainas, bet ir didinti paslaugų įvairovę bei gerinti paslaugų kokybę“, - pažymėjo T.Lamanauskas.

Radijo ryšio plėtros 3,410-3,600 GHz radijo dažnių juostoje plano projektas skelbiamas RRT tinklalapyje www.rrt.lt. Pastabas ir pasiūlymus plano projektui galima teikti iki 2006 m. sausio 26 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!