Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/2969/lietuvoje-smarkiai-truksta-duomenu-perdavimo-tinklu-specialistu/spausdinti/

Lietuvoje smarkiai trūksta duomenų perdavimo tinklų specialistų

Publikuota: 2005-12-23 09:46
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Cisco Systems

2008 metais Europoje trūks maždaug pusės milijono kvalifikuotų duomenų perdavimo tinklų specialistų. IDC grupės atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje dabar jaučiamas 14,3% tokių darbuotojų trūkumas ir tai yra vienas blogiausių rodiklių visoje Europoje. Kvalifikuotų darbuotojų stoka gali tapti rimta problema Lietuvai, kurios ekonominiam augimui didelę reikšmę turi naujosios technologijos.

Informacinių technologijų (IT) gamintojos „Cisco Systems“ inicijuoto tyrimo tikslas - ištirti ir prognozuoti duomenų perdavimo tinklų specialistų paruošimo bei pasiūlos padėtį Europoje nuo 2004 iki 2008 metų. Tyrimas buvo atliktas 2005 metų pavasarį ir jo metu buvo tiriama tokios IT sritys kaip IP komunikacijos, bevielis duomenų perdavimas ir informacijos saugumo užtikrinimas. Jo metu buvo apklausta daugiau nei 950 asmenų, vadovaujančių skirtingų įmonių IT skyriams, iš 31 Europos valstybės. Taip pat buvo naudojamasi papildoma informacija iš Eurostat, ILO, OECD ir nacionalinių statistikos institucijų duomenų bazių.

Šiuo metu Europoje trūksta 8,1% viso reikalingo duomenų perdavimo specialistų kiekio, o tai sudaro 160 tūkstančių IT darbuotojų. Lietuvoje trūksta 14,3% ir ji yra 24 vietoje tarp 31 tirtos valstybės.

Nustatyta, kad 2008 metais specialistų trūkumas Europoje išaugs iki 15,8%, Lietuvoje - iki 20,2%. Tai reiškia, kad tuo metu Lietuvoje trūks 2000 tinklo specialistų.

„Informacijos perdavimo tinklų svarba auga milžinišku greičiu, o galimybės dirbti su naujosiomis technologijomis didėja tik labai pamažu. Norėdami gauti kuo didesnę naudą iš duomenų perdavimo tinklų, mes privalome turėti kvalifikuotus tos srities verslo ir technologijų specialistus. Atlikto tyrimo duomenimis nei viena Europos valstybė neatitiks tinklo specialistų poreikio 2008 metais, jei nebus imtasi priemonių šiai problemai spręsti. Šis klausimas yra dar aktualesnis Baltijos šalyse, kurių ekonomika sparčiai auga, egzistuoja galimybė pasinaudoti Europos Sąjungos struktūrinių fondų teikiamomis lėšomis. Vis daugiau investuojama į naujausias technologijas ir tokie duomenys apie specialistų trūkumą turi priversti susimąstyti tiek privataus, tiek viešojo sektoriaus atstovus“, - teigia Cisco Systems atstovybės Lietuvoje vadovas Rimvydas Maskaliūnas.

Tyrimo duomenimis daugiau nei 60% visų apklaustų įmonių atstovų teigia, kad duomenų perdavimo tinklai jau dabar yra gyvybiškai svarbus jų verslui. 89% apklaustųjų numato informacijos tinklų infrastruktūros plėtrą artimiausioje ateityje.

Kas trečios apklaustos įmonės atstovas teigė, kad per pastaruosius metus priėmė į darbą bent vieną duomenų perdavimo tinklų specialistą. Daugiau nei pusė jų teigė, kad yra labai sunku rasti tinkamą žmogų. Su itin dideliais sunkumais susiduria telekomunikacijų sektoriaus įmonės.

„Cisco Systems“ kaip tik šiuo metu didina savo pajėgas tiek Lietuvoje, tiek Baltijos šalyse ir mes patys jaučiame kaip sudėtinga rasti tinkamai kvalifikuotus duomenų perdavimo specialistus. Tai yra tikras iššūkis tiek mums, tiek mūsų partneriams, tiek ir klientams“, - sako Rimvydas Maskaliūnas.

Pagrindinės tokio specialistų trūkumo priežastys yra augantis IT naudojimas, sparčiai besiplečiantis elektroninis verslas ir neadekvatūs mokymo įstaigų resursai. „Cisco“ investuoja į duomenų perdavimo specialistų ugdymą toliau plėtodama „Cisco Networking Academy“ programą. Ši programa veikia daugelyje Lietuvos aukštojo mokslo institucijų tiksliųjų mokslų padalinių.

Daugiau informacijos apie programą: http://www.cisco.com/go/netacad.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!