Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/2968/del-televizijos-programu-retransliavimo-internete/spausdinti/

Dėl televizijos programų retransliavimo internete

Publikuota: 2005-12-22 17:34
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Lietuvos radijo ir televizijos komisija

Š.m. gruodžio 20 d. AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ (LRTC) Lietuvos Respublikos Seime surengė naujųjų televizijos technologijų pristatymą, kuriame demonstravo skaitmeninių televizijos technologijų vystymosi perspektyvas. Šio pristatymo metu LRTC informavo Lietuvos Respublikos Seimo narius bei Seimo darbuotojus, kad AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ pradėjo pagrindinių Lietuvos televizijų programų retransliavimą internete, kai kiekvienas interneto vartotojas gali realiame laike žiūrėti LTV, LTV2, LNK, TV3 ir „Tango TV“ televizijos programas.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija š.m. gruodžio 21 d. kreipėsi į LRTC generalinį direktorių p. A.Vydmontą raštu, nurodydama, kad pagal Visuomenės informavimo įstatymo nuostatas transliavimo ir retransliavimo veikla Lietuvos Respublikoje yra licencijuojama, todėl asmenys, norintys verstis retransliavimo veikla, privalo gauti retransliavimo licenciją. Minėtame rašte Komisija taip pat paprašė LRTC paaiškinti, kokiu pagrindu vykdomas nurodytų televizijos programų retransliavimas internete, kadangi Komisija nėra išdavusi LRTC licencijos, suteikiančios teisę verstis retransliavimo veikla Lietuvoje.

Tačiau, nepaisant Komisijos kreipimosi, mūsų žiniomis ir toliau tebevyksta nurodytų televizijos programų (išskyrus LNK) retransliavimas internete.

Komisija, atsižvelgdama į išdėstytus faktus, mano, kad ir transliuotojai, kurių programos retransliuojamos internete neturint tam teisinio pagrindo, turėtų pagalvoti apie savo interesų gynimą bei atkreipti dėmesį, kad, vykdant televizijos programų neteisėtą retransliavimą internete, yra pažeidžiamos kūrinių, kurie sudaro programas, autorių teisių ir gretutinių teisių turėtojų turtinės teisės. Transliuotojai, sutarčių pagrindu įsigiję turtines teises transliuoti atitinkamus kūrinius savo programoje, taip pat turėtų imtis visų priemonių, kad tie kūriniai, sudarantys jų programas, nebūtų naudojami pažeidžiant teisių turėtojų, o taip pat ir pačių transliuotojų turtines teises į televizijos programas, kurias jiems nustato Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 56 straipsnis.

Mums yra žinoma, kad kai kurie transliuotojai yra kreipęsi į LRTC dėl jų programų retransliavimo internete nutraukimo, tačiau iki šiol kai kurios programos yra retransliuojamos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!