Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/2876/sostines-siaures-miestelio-technologiju-parkas-vienas-geriausiu-lietuvoje/spausdinti/

Sostinės Šiaurės miestelio technologijų parkas – vienas geriausių Lietuvoje

Publikuota: 2005-12-14 14:45
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Vilniaus miesto savivaldybė

Vakar surengtame VšĮ Šiaurės miestelio technologijų parko (ŠMTP) tarybos posėdyje aptarti šiemet nuveikti darbai ir 2006 metų veiklos planas. Posėdžio metu konstatuota, kad sėkmingai dirbantis ŠMTP yra vienas geriausių technologijų parkų Lietuvoje ir įgauna tarptautinį pripažinimą. Šiuo metu ŠMTP įsikūrusios 38 įmonės ir organizacijos, kuriose dirba apie 200 darbuotojų. Šių metų sausio–lapkričio mėnesiais ŠMTP apyvarta sudarė 1,125 mln. litų.

Šiais metais ŠMTP kartu su partneriais įgyvendino penkis Europos Sąjungos programų PHARE ir INTERREG projektus, skirtus technologijų parko plėtrai, verslumo skatinimui ir darnaus uždarytų sąvartynų naudojimo tinklui kurti, toliau vykdė projektą „Aplinkos technologijų tinklas“. Kitais metais numatoma tęsti dalį šių projektų, teikti paraišką naujam projektui „Biodujų kompetencijos centras Lietuvoje“, plėsti paslaugas technologijų parke įsikūrusioms įmonėms.

Apjungus du PHARE projektus – „Verslo plano konkursą“ ir „Verslumo mokyklą“, šiemet pirmą kartą Lietuvoje surengtas verslo plano turnyras. Verslumui skatinti skirtas renginys sulaukė didelio susidomėjimo – turnyre ir jo mokymuose dalyvavo 152 komandos, savo idėjas pateikė 545 būsimieji verslininkai. Rėmėjų įsteigtas turnyro prizinis fondas siekė 40 tūkst. litų.

Siekiant skatinti inovacinių įmonių kūrimąsi, įgyvendintas PHARE projektas „Mokslo ir technologijų parkų paslaugų paketų formavimas ir išbandymas“. Pagrindinis projekto tikslas – paspartinti inovacijų paramos infrastruktūros plėtrą, išplečiant teikiamų paslaugų spektrą bei stiprinant tarpusavio bendradarbiavimą. Buvo teikiamos naujos inovacijų paramos paslaugos, kuriami ir išbandomi nauji tokių paslaugų paketai, rengiami inovacijų paramos infrastruktūros darbuotojai. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje ir Europoje didžiausias perspektyvas turi inovacinės įmonės, kurių dauguma specializuojasi technologijų ir biotechnologijų srityse, projekto metu buvo ištirta ir aprašyta tokio inovacinio verslo plano rengimo metodika, inovacijų finansavimo šaltiniai, paramos ir informacijos pritraukimo galimybės.

ŠMTP taip pat atstovavo Lietuvai tarptautiniame INTERREG III C programos projekte „Darnaus uždarytų ir paleistų sąvartynų naudojimo tinklas“ ir buvo vienas iš keturių šio projekto lyderių. Iš viso šiame projekte dalyvavo 22 partneriai iš 12 ES šalių. Projekto tikslas – bendradarbiaujant su partneriais dalintis patirtimi ir sudaryti galimybes gauti reikiamą informaciją, susijusią su senų ir apleistų sąvartynų uždarymu bei jų rekultivavimu. Per trejus projekto vykdymo metus (2005–2007) bus sukurtas atsakingų organizacijų iš įvairių ES valstybių tinklas, kuris padės surinkti visą turimą informaciją ir patirtį apie senų sąvartynų uždarymą, rekultivavimą bei priežiūrą. Dirbant kartu bus sudaryta galimybė efektyviai įvertinti ir sumažinti senų sąvartynų neigiamo poveikio aplinkai riziką bei rasti naujas uždarytų sąvartynų panaudojimo galimybes.

Kitais metais ŠMTP toliau dalyvaus minėtuose PHARE ir INTERREG projektuose, įgyvendins projektą „Biodujų kompetencijos centras Lietuvoje“, dėl didelio dalyvių susidomėjimo surengs antrąjį verslo plano turnyrą, plės ir tobulins paslaugas technologijų parke įsikūrusioms įmonėms.

ŠMTP yra viešoji įstaiga, valdanti technologijų parką Vilniuje, Šiaurės miestelyje. Jos veikla grindžiama Vilniaus miesto strateginiu planu ir jame numatytais prioritetais – plėtoti naująją ekonomiką ir kurti pažangią visuomenę. 2002 metais Vilniaus miesto savivaldybės ir Ūkio ministerijos įsteigta bei verslo ir mokslo organizacijų remiama įstaiga siekia sukurti reikšmingą aukštųjų technologijų verslo centrą, vieną iš penkių Vilniaus miesto žinių ekonomikos branduolių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!