Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/2832/e-paslaugos-verslui-ir-gyventojams-bus-teikiamos-vieno-langelio-principu/spausdinti/

E. paslaugos verslui ir gyventojams bus teikiamos „vieno langelio“ principu

Publikuota: 2005-12-09 19:15
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: IVPK

Siekiant modernizuoti valstybės valdymą, tam panaudojant kompiuterizuotus informacijos šaltinius bei įgyvendinti Viešojo administravimo plėtros iki 2010 metų strategijos, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu (Žin., 2004, Nr. 69-2399), tikslus, būtina sukurti ir įdiegti vieningą duomenų mainų sąsają, leidžiančią sąveikauti valstybės registrams ir informacinėms sistemoms sprendžiant valstybės valdymo klausimus, teikiant e. viešąsias paslaugas gyventojams bei verslo subjektams „vieno langelio“ principu.

Atsižvelgiant į Informacinės visuomenės plėtros komitetui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (toliau – Komitetas) priskirtas funkcijas ir teisės aktais patvirtintus planus elektroninės valdžios srityje, Komitetas inicijavo projektą „Viešojo administravimo institucijų informacinių sistemų interoperabilumo - sistemų sąveikos gebos sukūrimas“ (projektui skirta suma 6 424 620 litų), kurio rezultatai sudarys sąlygas sėkmingam, sparčiam, kokybiškam ir taupančiam lėšas viešųjų elektroninių paslaugų diegimui kaip šalyje, taip ir ES valstybių erdvėje. Įgyvendinant projektą bus panaudoti geriausi informacijos technologijų pasiekimai elektroninės valdžios portalų kūrimo srityje.

Įgyvendinant šį projektą siekiama:

  1. Įgyvendinti standartizuoti valstybės informacinių sistemų ir registrų duomenų mainus sukurti efektyvią informacinių sistemų sąveikos geba.
  2. Sudaryti sąlygas Lietuvos elektroninių viešųjų paslaugų integravimui į tarp-Europinę (pan-Europe) erdvę.
  3. Užtikrinti sėkmingą ir efektyvų elektroninių viešųjų paslaugų plėtojimą naudojant standartizuotus sprendimus, sudaryti sąlygas viešųjų paslaugų teikimui „vieno langelio“ principu:
    • Sukurti portalą su centrinio identifikavimo ir autorizavimo, apmokėjimo už paslaugas, bendravimo su klientu aplinka, t.y. su front-office funkcijomis.
    • Padidinti viešųjų paslaugų diegimo ir teikimo efektyvumą;
  4. Optimizuoti viešųjų paslaugų teikimą taip, kad būtų išvengta nekoordinuotų ir besidubliuojančių darbų.
  5. Sudaryti sąlygas valstybės institucijoms, verslo subjektams ir privatiems asmenims gauti duomenų mainų integracinėje terpėje susietų valstybės informacinių sistemų ir registrų teikiamą informaciją.

Pasiekus šiuos tikslus bus gauti sekantys rezultatai:

  1. Sukurtos ir įdiegtos priemonės (integracinė terpė), įgalinančios organizuoti ir valdyti duomenų mainus tarp įvairiose technologinėse terpėse funkcionuojančių informacinių sistemų subjektų, dalyvaujančių valstybės valdyme ir viešųjų elektroninių paslaugų teikime, t.y. bus įgyvendintas interoperabilumas;
  2. Sukurta portalo infrastruktūra, palaikanti atvirus standartus:
    • Portale įdiegta techninė ir programinė įranga centralizuotam identifikavimui ir autorizavimui, paslaugos teikimo proceso stebėsenai vykdyti, apmokėjimui, klientų aptarnavimo aplinkai tvarkyti, elektroninių paslaugų konstravimui (Workflow), standartizuotų priemonių elektroninėms formoms parengti, elektroninio parašo integravimui ir naudojimui, informavimo paslaugoms atlikti.
    • Portalas susietas (integruotas) su veikiančia vieninga integracine terpe duomenų mainams su subjektais, atsakingais už e. viešosios paslaugos teikimą.

Projektą numatoma įgyvendinti per 30 mėnesių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!