Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/2802/du-trecdaliai-gyventoju-veluoja-atsiskaityti-uz-komunalines-paslaugas/spausdinti/

Du trečdaliai gyventojų vėluoja atsiskaityti už komunalines paslaugas

Publikuota: 2005-12-06 12:06
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: InfoBankas, UAB

Bendrą skolininkų informacinę sistemą administruojančios įmonės UAB „InfoBankas“ užsakymu, Fonitel skambučių centras, lapkričio 28 – 30 dienomis atliko sociologinį tyrimą, siekiant išsiaiškinti Lietuvos gyventojų mokėjimo už komunalines paslaugas tendencijas.

Tik 37% gyventojų nurodė pinigus pirmiausia skiriantys laiku atsiskaityti už komunalines paslaugas. Beveik pusė gyventojų (46%) pripažino pirmiausia pinigus skiriantys maistui ir buitinėms prekėms, 11% - laisvalaikiui, ryšio paslaugoms, bankams ir lizingui, 6% kitoms prekėms ir paslaugoms.

Pagrindinė vėlavimo priežastis – finansinių galimybių stoka. Ją įvardino 57% apklausos dalyvių. Tuo tarpu 41% respondentų teigė neturintys laiko ar tiesiog pamirštantys atsiskaityti laiku. Likę nurodė kitas priežastis.

„Energijos kainų kilimas ateinančiais metais padidins vėluojančių atsiskaityti gyventojų skaičių. Tai neigiamai paveiks ir be to pakankamai finansinių sunkumų dėl skolininkų turinčias komunalinio sektoriaus įmones. Todėl jau šiandien racionalu imtis prevencijos prieš gresiantį įsiskolinimų didėjimą“, - teigė UAB „InfoBankas“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius“.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad jei informacija apie skolas būtų prieinama finansinėms ir telekomunikacijų bendrovėms ir tai sudarytų kliūtis imant kreditus, perkant lizingo būdu prekes ar paslaugas, įsigyjant mobiliuosius telefonus lengvatinėmis sąlygomis, 74% apklaustųjų gyventojų teigė, kad tokiu atveju už komunalines paslaugas atsiskaitytų laiku. Tik ketvirtadalis apklaustųjų (26%) teigė, kad talpinimas į bendrą skolininkų sistemą atsiskaitymui už komunalines paslaugas įtakos neturėtų.

Tyrimo metu buvo apklausta 500 didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų, daugiausia dirbančių privačiame ir valstybiniame sektoriuje, kurių amžius sudarė nuo 18 iki 82 metų.

UAB „Infobankas“ yra tarptautinės kreditingumo ir verslo informacijos teikimo įmonės „Creditinfo Group Ltd“ grupės narys. UAB „Infobankas“ 2003 metais laimėjo konkursą ir gavo teisę kurti bei administruoti bendrą skolininkų informacinę sistemą, kurioje dabartiniu metu yra sukaupta virš 350 000 įrašų apie nepadengtus įsiskolinimus, bendras sistemoje registruotų skolų portfelis sudaro apie 400 mln. litų. Sistema naudojasi keli tūkstančiai vartotojų iš didžiausių Lietuvos finansų, telekomunikacijų, gamybos bendrovių, kurie per mėnesį atlieka virš 200 000 paieškų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!