Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/26692/abb-laimejo-580-milijonu-jav-doleriu-vertes-elektros-energijos-perdavimo-projekta-europoje/spausdinti/

ABB laimėjo 580 milijonų JAV dolerių vertės elektros energijos perdavimo projektą Europoje

Publikuota: 2010-12-22 16:25
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: ABB, UAB

ABB, pirmaujanti energetikos ir automatikos technologijų grupė, laimėjo 580 milijonų JAV dolerių vertės projektą. Sutartį su ABB dėl naujos elektros perdavimo jungties tiesimo pasirašė Švedijos ir Lietuvos elektros perdavimo sistemų operatoriai „Svenska Kraftnät“ ir AB „LITGRID turtas“.

ABB įgyvendins projektą pagal ABB „HVDC Light“ (aukštos įtampos nuolatinės srovės) technologiją. Sistemą, galinčią perduoti 700 MW (megavatų) elektros energiją su minimaliais nuostoliais daugiau nei 400 km atstumu, sudaro dvi keitiklių stotys ir elektros kabelis.

„Naujoji jungtis, grįsta „HVDC Light“ technologija, padidins energetinius pajėgumus, palengvins elektros energijos mainus, užtikrins energetinių sistemų patikimumą ir energetinio tinklo stabilumą abiejose jungties pusėse“, – aiškina ABB Elektros sistemų verslo vadovas Peter Leupp.

ABB projektuos, tieks ir įrengs dvi 700 MW, ±300 kV keitiklių stotis, viena iš jų bus Nybro, Švedijoje, o kita – Klaipėdoje, Lietuvoje. Pagal projektą bus pagaminti ir sumontuoti du 400 m ilgio, 300 kV įtampos kabeliai, kurie bus klojami jūros dugnu ir žemėje.

Sistemoje integruotos specialios priemonės, užtikrinančios didesnį tinklų stabilumą ir galimybę greičiau atstatyti tinklą po elektros tiekimo nutrūkimo. Ši sistema yra paruošta būsimam integravimui į bendrą europinį DC tinklą, kurio koncepcija yra aptarinėjama visame pasaulyje.

Projektas bus finansuojamas iš Europos Sąjungos lėšų ir jį planuojama baigti iki 2015 metų pabaigos. Estijos-Suomijos Estlink projektas, kurį ABB įgyvendino 2006 metais, buvo pirmoji jungtis, pradėjusi Šiaurės šalių ir Baltijos elektros rinkų integraciją.

Elektros jungtis, pagaminta naudojant „HVDC Light“ technologiją, saugo aplinką, nes ji neturi savyje alyvos ir nesukuria magnetinio lauko. Tai yra idealus sprendimas prijungti nutolusius elektros energijos šaltinius, užtikrinant patikimumą ir mažinant elektros perdavimo nuostolius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!