Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/2589/vilniaus-miesto-savivaldybe-skatins-sauletekio-slenio-kurimasi/spausdinti/

Vilniaus miesto savivaldybė skatins „Saulėtekio slėnio“ kūrimąsi

Publikuota: 2005-11-18 08:13
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Vilniaus miesto savivaldybė

Siekdama paskatinti žinių ekonomikos branduolio „Saulėtekio slėnis“ kūrimąsi, Vilniaus miesto savivaldybė yra pasirengusi svarstyti technologijų inkubatoriaus „Saulėtekio slėnyje“ finansavimo 2006 m. klausimą. Tai taptų įmanoma, jei dar šiemet pavyktų išspręsti universitetų teritorijų planavimo ir žemės panaudos klausimus.

Remiantis šio žinių ekonomikos branduolio galimybių studija ir plėtros strategija, „Saulėtekio slėnyje“ iki 2015 m. yra realu įkurti didžiausią Baltijos šalyse inovacijų centrą. Jį sudarytų 150–200 įmonių ir tiesiogiai būtų įdarbinta iki 3000, o netiesiogiai – dar 5000 žmonių.

Per pirmąjį plėtros etapą iki 2007 m. „Saulėtekio slėnyje“ numatoma įkurti technologijų inkubatorių ir mokslo parką. Jame būtų įsteigti dviejų didžiausių Vilniaus universitetų (VU ir VGTU) ir verslo subjektų jau veikiančių įmonių padaliniai, taip pat naujai steigiamos įmonės. Į šį parką galėtų būti pritraukiamos užsienio investuotojų lėšos. Tačiau, siekiant užtikrinti minėtų objektų statybos finansavimą iš 2004–2006 m. ES struktūrinių fondų lėšų, būtina dar šiemet patvirtinti detaliuosius teritorijos planus, kurių rengimo ir tvirtinimo procedūros trunka jau daugiau kaip metus.

Daugiausia perspektyvų šiame etape teikia ITT ir lazerių technologijų sektoriai, nes daugelis juose dirbančių įmonių pareiškė susidomėjimą persikelti į „Saulėtekio slėnį“. Įmonės, veikiančios kituose sektoriuose, pavyzdžiui, telekomunikacijų, biotechnologijų, chemijos, elektronikos, išreiškė norą pasinaudoti universitetų ir susijusių mokslo įstaigų sukaupta mokslo tyrimų patirtimi.

Lazerinių kompanijų ir mokymo bei mokslo centrų simbiozė, o ypač neformalus mokslininkų, studentų ir verslininkų bendravimas „Saulėtekio slėnyje“ užtikrintų spartesnę aukštų technologijų plėtrą, atsirastų naujos įmonės, suteikiančios jauniems ir gabiems žmonėms daugiau sėkmingos karjeros galimybių Lietuvoje.

Šiais metais Vilniaus miesto taryba pavedė VšĮ „Saulėtekio slėnis“ vykdyti Savivaldybei priskirtas viešąsias funkcijas, reikalingas žinių ekonomikos branduoliui kurti, ir suteikė finansinę paramą techninių projektų bei paraiškų ES struktūrinių fondų paramai gauti rengimui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!