Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/2567/seimas-prieme-teises-gauti-informacija-is-valstybes-ir-savivaldybiu-istaigu-istatyma/spausdinti/

Seimas priėmė teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių įstaigų įstatymą

Publikuota: 2005-11-16 07:05
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: IVPK

Ketvirtadienį, lapkričio 10 d. Seimas plenariniame posėdyje, pritarus 89 Seimo nariams, priėmė Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių įstatymo pakeitimo įstatymą. Įstatymo projektą parengė Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės bei įstatymo projekto rengimo darbo grupėje kartu dirbę kitų valstybės institucijų specialistai. Įstatymas yra būtinas siekiant įgyvendinti 2003 m. lapkričio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2003/98/EB dėl viešojo sektoriaus informacijos pakartotinio naudojimo.

Lietuvos Respublikos teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių įstaigų įstatymas reglamentuoja gyventojų bei ūkio subjektų teises ir tvarką naudotis viešojo sektoriaus informaciniais ištekliais bei nustato valstybės ir savivaldybių įstaigoms pareigą tokią informaciją teikti visiems suinteresuotiems pareiškėjams. Įstatyme prioritetas teikiamas informacijos teikimui elektroninėms priemonėms.

Svarbiausiasis Įstatymo tikslas – apibrėžti ir įtvirtinti visuomeninių santykių, susijusių su asmenų teise gauti informaciją, kuria disponuoja įstaigos, teisinio reguliavimo pagrindus. Vienas iš įstatymo uždavinių yra sudaryti palankias sąlygas tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims informacinių technologijų, interneto pagalba surasti ir gauti valstybės bei vietos savivaldos įstaigose sukauptą jiems reikalingą informaciją ir panaudoti ją saviems teisėtiems tikslams.

Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių įstaigų įstatymas numato, kad visos įstaigos turi turėti Vyriausybės nustatytus reikalavimus atitinkančias interneto svetaines, kuriose privaloma tvarka turi būti informacijos teikimui skirta informacijos rodyklė. Visa informacija apie įstaigos veiklą ir jos vykdomas teisės aktais pavestas funkcijas turi būti visiems prieinama ir teikiama neatlygintinai.

Šis Įstatymas sudarys sąlygas ir skatins gyventojus ir verslo subjektus aktyviau jungtis prie viešojo sektoriaus informacijos resursų ir spartins Lietuvos informacinės visuomenės plėtros procesus, gyventojų gebėjimą ir galimybes naudotis informacinėmis technologijomis bei įtakos informacinių technologijų naudojimą namų ūkiuose, darbo vietose, mokslo įstaigose, versle ir inovacijose. Įstatymu sudaromas pagrindas laisvai teikti informaciją bei paslaugas kitų Europos Sąjungos šalių subjektams.

Siekiant užtikrinti visų gyventojų teises į informacijos pateikimą įstatymas privaloma tvarka numato, kad įstaigos informacijos teikimas turi būti pritaikytas neįgaliųjų specialiems poreikiams.

Galimybė naudotis viešojo sektoriaus informaciniais ištekliais ypač turėtų pagerinti verslo efektyvumo ir konkurencingumo sąlygas, sudaryti galimybes atsirasti naujoms įmonėms, užsiimančioms informacijos paslaugų verslu. Taip pat įstatymas sudarys palankesnes sąlygas žiniasklaidos atstovams susipažinti su įstaigų viešosios informacijos rinkmenomis ir operatyviai gauti sisteminę informaciją apie įstaigų veiklą ir funkcijų vykdymą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!