Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/23089/gyventojai-ivertino-elektroninio-deklaravimo-pranasumus/spausdinti/

Gyventojai įvertino elektroninio deklaravimo pranašumus

Publikuota: 2010-05-04 15:49
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Valstybinė mokesčių inspekcija

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI prie FM) informuoja, kad šiais metais mokesčių mokėtojai, remiantis preliminariais duomenimis, pateikė per 825 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) deklaracijų. Inspekcija sulaukė beveik 70 tūkst. turto deklaracijų ir beveik 518 tūkst. prašymų skirti paramai iki 2 proc. sumokėtos GPM sumos.

„Nors šiais metais gyventojų pajamų mokesčio deklaravimas skyrėsi nuo iki šiol buvusių ir deklaruoti pajamas bei sumokėti ar susigrąžinti mokesčius reikėjo didesnei daliai gyventojų, galime teigti, kad deklaravimo procesas vyko sklandžiai. Gyventojai rinkosi deklaravimą elektroniniu būdu, kas yra ne tik paprasčiau ir patogiau, bet taip pat ir ženkliai – beveik tris kartus pigiau,“ - teigė VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Šiuo metu 218 tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir pateikusių elektroniniu būdu, jau susigrąžino beveik 85 mln. litų GPM permokos. Iš 602 tūkst. išanalizuotų gyventojų deklaracijų nustatyta, kad prašoma grąžinti 195 mln. GPM permokos.

Kaip ir kasmet, taip ir šiais metais, VMI siekė palengvinti deklaravimo procesą ir stengėsi, kad deklaruoti pajamas gyventojams būtų kaip įmanoma paprasčiau ir patogiau. Šiais metais gyventojai galėjo pasinaudoti atnaujinto elektroninio pagalbininko – „Elektrononio vedlio“ paslauga, kuris žingsnis po žingsnio nurodo, kaip teisingai užpildyti deklaraciją ir pateiktį ją VMI. Taip pat šiais metais buvo dar daugiau duomenų pateikta preliminariose deklaracijose, o deklaravimo proceso metu, kaip visuomet, VMI specialistai nuolat teikė konsultacijas gyventojams tiek žodžiu, tiek telefonu (Mokesčių informacijos centro tel. 1882).

Šiais metais, besibaigiant deklaravimo procesui ir sulaukiant didelio interesantų skaičiaus, didžiųjų apskričių VMI teritoriniai skyriai dirbo ir šeštadienį. Apskričių VMI specialistai teikė asmenines konsultacijas gyventojams, padėjo pildyti deklaracijas, organizavo seminarus aktualiomis, su pajamų deklaravimu susijusiomis temomis. Apskričių patalpose įrengtose kompiuterizuotose darbo vietose, visi norintys galėjo pateikti deklaracijas elektroniniu būdu.

Taip pat deklaruoti pajamas ar skirti paramą elektroniniu būdu galėjo ir asmenys, neturintys namuose kompiuterio ar interneto prieigos, nes VMI sėkmingai bendradarbiauja su Viešųjų interneto prieigos taškų asociacija, turinčia per 800 taškų visoje Lietuvoje.

„Visos priemonės, lengvinančios elektroninių deklaracijų pateikimą, paskatino gyventojus teiti deklaracijas elektroniniu būdu: šiemet iš visų, beveik 830 tūkst. pateiktų deklaracijų, preliminariais duomenimis, 86 proc. yra elektroninės. Elektroninės deklaracijos tapo norma, o popierinės – praeitimi,“ – pastebi S. Aliukonytė – Šnirienė.

VMI primena, kad gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus. Pateiktų prašymų pervesti paramą po gegužės 3 d. VMI nebepriima.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!