Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/2281/vienos-imones-pasitraukimas-is-rinkos-nereiskia-sugrizimo-prie-monopolio/spausdinti/

Vienos įmonės pasitraukimas iš rinkos nereiškia sugrįžimo prie monopolio

Publikuota: 2005-10-17 16:32
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas Nacionalinis telekomunikacijų tinklas, UAB

Fiksuoto telefono ryšio paslaugų teikėja UAB „Nacionalinis telekomunikacijų tinklas“ (NTT) apgailestauja dėl mobiliojo ryšio bendrovės „Tele2“ pasitraukimo iš fiksuoto ryšio verslo, tačiau stebisi pastarosios įmonės teiginiu, neva į fiksuoto ryšio rinką vėl grįžta monopolis.

„Iš dalies sutinkame su „Tele2“ nuomone, kad valstybės reguliuojančių institucijų parama užtikrinant lygiavertės konkurencijos su „Lietuvos telekomu“ sąlygas alternatyviems operatoriams yra per menka. Mūsų taip pat netenkina aukštos tinklų sujungimo kainos, telekomo nustatyti nepagrįstai dideli skambučių į NTT tinklą tarifai, daugybė kitų spręstinų rinkos reguliavimo klausimų. Esant tokiai situacijai konkuruoti sudėtinga, tačiau įmanoma. O vienos bendrovės pasitraukimas iš rinkos toli gražu nereiškia sugrįžimo prie telekomo monopolio – rinkoje ir toliau veikia keliolika visą fiksuoto ryšio paslaugų spektrą teikiančių bendrovių“, – pareiškė NTT direktorius Vidas Pukėnas.

Pasak jo, vis didėjančią alternatyvių operatorių svarbą liudija ir Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) skelbiamos telekomunikacijų sektoriaus ataskaitos. RRT duomenimis, šių metų antrąjį ketvirtį fiksuoto telefono ryšio veikla vertėsi 37 įmonės, 18 iš jų teikė mažmenines tarptautinių ir nacionalinių pokalbių paslaugas. Per pirmąjį šių metų pusmetį alternatyvių operatorių pajamos, palyginti su tuo pačiu 2004 metų laikotarpiu, išaugo 31,6 procento. Alternatyvių teikėjų fiksuoto ryšio abonentų skaičius per metus iki birželio 30 dienos išaugo 2 kartus ir pasiekė 52,5 tūkstančio (7,3 proc. nuo bendro abonentų skaičiaus).

„Šie skaičiai liudija, kad būtent alternatyvių operatorių veikla tampa svarbiausiu fiksuoto ryšio rinkos plėtros varikliu. Todėl mes ir toliau tikime šio verslo perspektyva – kartu su trylika NTT verslo partnerių (kabelinės televizijos ir interneto teikimo bendrovių) šiemet į fiksuoto ryšio verslą investuojame apie 1,5 mln. litų, ne mažesnes investicijas planuojame ir kitiems metams“, – kalbėjo NTT vadovas.

V.Pukėnas išreiškė apgailestavimą dėl „Tele2“ sprendimo trauktis iš fiksuoto ryšio rinkos: „Turėdama nemažą svorį telekomunikacijų rinkoje, ši bendrovė kartu su kitais alternatyviais operatoriais galėtų daug nuveikti skatinant valstybės institucijas operatyviai spręsti fiksuoto ryšio rinkos reguliavimo klausimus. Kartu tikimės, kad toks drastiškas šios įmonės žingsnis taps tam tikru signalu ir už ryšių reguliavimą atsakingiems valstybės pareigūnams, paskatinsiantis spartesnį lygiavertės konkurencijos sąlygų sudarymą“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!