Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/21826/apple-pripazino-naudojusi-vaiku-darba/spausdinti/

„Apple“ pripažino naudojusi vaikų darbą

Publikuota: 2010-03-01 17:51
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Bent vienuolika 15 m. vaikų dirbo trijose gamyklose, detalėmis aprūpinančiuose amerikiečių elektronikos ir programinės įrangos gamintoją „Apple“.

Kompanija neįvardino konkrečių gamyklų ar jų buvimo vietos, tačiau yra žinoma, kad didžioji dalis „Apple“ produktų pagaminama Kinijoje.

„Apple“ taip pat turi fabrikų Taivane, Singapūre, Filipinuose, Malaizijoje, Tailande, Čekijoje ir JAV.

Kompanijos atstovai patikino, kad išaiškėjus pažeidimui, vaikų darbo buvo atsisakyta.

„Visose gamyklose pareikalavome darbo sutarčių peržiūros bei įdarbinimo proceso analizės. Siekiame išsiaiškinti, kaip darbo amžiaus nesulaukę vaikai buvo įdarbinti“, - oficialiame rašte teigė „Apple“.

„Apple“ korporacija dėl prastų darbo sąlygų ir darbuotojų išnaudojimo ne kartą susilaukė kritikos strėlių.

Dar praėjusią savaitę paaiškėjo, kad 62 fabrikų, gaminančių produktus „Apple“ ir „Nokia“ firmoms, apsinuodijo n-heksanu, nuodingu chemikalu, sukeliančiu raumenų degeneraciją ir miglotą regėjimą. „Apple“ šią situaciją, įvykusią „Wintek“ gamykloje Kinijoje, komentuoti atsisakė.

„Wintek“ savo ruožtu pripažino, kad technologiniame procese naudojamu n-heksanu darbuotojai apsinuodijo, nes gamyklos patalpos nebuvo deramai vėdinamos. Anot jos, dauguma darbuotojų jau yra išleisti iš ligoninės namo, tačiau kai kurie tebėra gydomi ambulatoriškai.

Maža to, praeitą mėnesį dėl kaltinimų pavogus „iPhone“ prototipą nusižudė taivaniečių „Foxconn“ kompanijos, tiekiančių prekes „Apple“, darbuotojas.

Tyrimas parodė, kad dingus „iPhone“ prototipui, kompanijos apsaugininkai brutaliai sumušė 25 m. logistikos centre dirbusį, diplomuotą specialistą Sun Danyong. Šis šiek tiek vėliau jis iššoko iš dvyliktojo savo namo aukšto.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!