Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/21070/nezada-mazinti-cenzuros/spausdinti/

Nežada mažinti cenzūros

Publikuota: 2010-01-15 10:14
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kinija, „Google“ pagrasinus nutraukti veiklą šalyje, nežada mažinti interneto cenzūros ir kviečia kitas kompanijas bendradarbiauti.

Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, „Google“ atvejis (kai programišiai nusitaikė į Kinijos žmogaus teisių aktyvistų elektroninio pašto prisijungimo duomenis) jau pablogino JAV ir Kinijos santykius ir tai turėtų pakeisti dvišalės prekybos bei derybų dėl klimato kaitos kryptis.

Nepaisant to, kad Kinijos ekonomika auga, pastebima, jog „Google“ grasinimai pasitraukti iš Kinijos rinkos dėl nuviliančio šalies verslo klimato sutampa ir su kitais užsienio verslininkų nusiskundimais.

Pranešama, kad „Google“ pagrasino uždaryti paieškos svetainę google.cn po Kinijos programišių atakų, kuriomis buvo siekiama gauti tiek konfidencialius Kinijos disidentų, tiek užsienio firmų duomenis.

Pasak „Google“, kurios didžiausias konkurentas šalyje yra „Baidu“, Kinijos valdžiai bus pasiūlyta rinktis: ar nefiltruoti paieškos rezultatai ar „Google“ pasitraukimas.

„Kinijos internetas yra atviras ir Kinijos valdžia skatina interneto plėtrą, – apie konfliktą kalbėjo Kinijos užsienio reikalų ministras Jiang Yu. – Kinija sveikina tarptautinio interneto verslo iniciatyvas šalyje, jei jos vykdomos pagal šalies įstatymus.“

Kinijos Interneto biuro vadovas Wangas Chenas pridūrė, kad šalyje kovojama su pornografija, internetinėmis atakomis, apgavystėmis ir įvairiais gandais. Todėl, pasak jo, interneto kompanijos turi bendradarbiauti su valdžia tam, kad būtų sukurta viešoji nuomonė.

Nors išpuolius komentavę Kinijos ministrai neužsiminė apie „Google“, tačiau oficialusis dienraštis „China Daily“ konfliktą įvertino kaip „Google“ bandymą spausti Kinijos valdžią.

Prasidėjus konfliktui analitikai pastebėjo, kad 31 proc. Kinijos rinkos turintis „Google“, pradėjo atsilikinėti nuo 61 proc. turinčio „Baidu“.

Google.cn ir visų „Google“ biurų uždarymas kompanijai kainuotų 600 mln. dolerių metinių pajamų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!