Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/2072/ab-lietuvos-energija-padeda-kurti-ziniu-visuomene/spausdinti/

AB „Lietuvos energija” padeda kurti žinių visuomenę

Publikuota: 2005-09-15 08:53
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Lietuvos energija, AB

AB „Lietuvos energija“, siekdama pagerinti energetikos specialistus rengiančio Kauno technologijos universiteto (KTU) techninę bazę bei studijų kokybę, naujų mokslo metų proga perduoda vienuolika naujų kompiuterių su programine įranga naudoti studentų mokymosi reikmėms. Įranga perduodama KTU elektros sistemų katedros mokymo ir mokslinėms laboratorijoms.

„Mums kelia susirūpinimą specialistų rengimo bazė Kauno technologijos universitete, nes finansavimas iš valstybės biudžeto, ypač tobulinant laboratorijas, yra nepakankamas. Mokymo laboratorijoms, kurios tiktų paruošti šiuolaikinių energetikos sistemos specialistus reikia specialios ir brangios įrangos. Pats universitetas už jam skiriamas lėšas jų tinkamai įrengti finansiškai nepajėgus, todėl stengiamės pasirūpinti, kad energetikos specialistus rengianti aukštoji mokykla turėtų tinkamas priemones“, - sako AB „Lietuvos energija“ generalinis direktorius Rymantas Juozaitis.

Šiuolaikinės energetikos sistemos yra sudėtingos tiek savo struktūra, tiek technologijomis. Paskutinį dešimtmetį įvykusios reformos pasaulio elektros ūkyje, jo orientacija į laisvą elektros prekybą atnešė permainas ir į energetikos sistemų darbą. Specialistų rengimas įgavo dar didesnę reikšmę - techninės ir organizacinės permainos elektros energetikoje vyksta greičiau nei universitetai gali reformuoti specialistų rengimo programas.

Pasak įmonės generalinio direktoriaus, iš universiteto atėję į AB „Lietuvos energija“ jauni specialistai daug kur savarankiškai gali pradėti dirbti tik po 5-7 metų. Todėl jų atrankai tenka skirti ypatingą dėmesį. Darbas šiuolaikinėse energetikos sistemose yra sudėtingas – reikia ne tik gilių teorinių žinių, bet ir gerų praktinių įgūdžių. Įmonė sudaro sąlygas specialistams kelti kvalifikaciją, tęsti studijas magistratūroje ir doktorantūroje. Praktikai atlikti kasmet 2-3 mėnesiams bendrovėje įdarbinama apie 15 studentų, iš kurių apie pusę metų bėgyje - nuolatiniam darbui.

„Pastarųjų metų dideli sutrikimai pasaulio energetikos sistemose priminė elektros ir patikimo jos tiekimo reikšmę visuomenės gyvenimo kokybei ir sukėlė pagrįstą rūpestį. Sisteminių avarijų analizė parodė, kad neretais atvejais jas sukėlė specialistų veiksmai. Patikimas Lietuvos energetikos sistemos darbas yra pagrindinis AB „Lietuvos energija“ uždavinys, tad mums ypatingai svarbi jų rengimo kokybė, kurią siekiame užtikrinti glaudžiai bendradarbiaudami su Kauno technologijos universitetu, skirdami tinkamą dėmesį ir lėšas. Tai abipusiai naudinga investicija – įmonei būtinos mokslo žinios, o mokslui - jos parama“, - teigia R. Juozaitis

AB „Lietuvos energija“ turi ilgametes bendradarbiavimo tradicijas su KTU elektros sistemų katedra rengiant pagrindinius elektros sistemų specialistus, atliekant reikalingus mokslinius tyrimus, vykdant konsultacijas. Katedros dėstytojams teikiama informacija apie įmonės sprendžiamus uždavinius, specialistų poreikį, katedroje organizuojami žinių atnaujinimo ir kvalifikacijos kėlimo renginiai įmonės darbuotojams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!