Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/20693/elektronikos-importuotojai-ir-gamintojai-gasdina-kainu-kilimu/spausdinti/

Elektronikos importuotojai ir gamintojai gąsdina kainų kilimu

Publikuota: 2009-12-17 18:27
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Nuo kitų metų Lietuvoje brangs visa elektros ir elektroninė įranga, jei ją gaminančioms ir importuojančioms bendrovėms bus padidinta elektronikos atliekų tvarkymo prievolė, teigia elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija (EEPA). Asociacija nurodo, kad nuo kitų metų elektros ir elektronikos atliekų tvarkymo prievolė gamintojams ir importuotojams didėja 63 proc.

EEPA skaičiavimais, jei prievolė, kuri šiuo metu sudaro 27 proc. nuo visos gamintojų ir importuotojų į rinką išleidžiamos elektronikos, būtų padidinta iki 44 proc., pastarieji kitais metais elektronikos atliekų tvarkymui turėtų skirti maždaug 4 mln. litų daugiau - iš viso apie 10 mln. litų.

Elektronikos importuotojai ir gamintojai gąsdina kainų kilimu

Pasak EEPA direktoriaus Edgaro Kriukonio, elektronikos tvarkymo kaštų augimo įmonėms galima būtų išvengti, jei sprendimus priimantys valdininkai nebūtų abejingi vartotojų ir verslo interesams bei skirtų tinkamą dėmesį Europos Sąjungos teisės aktų analizavimui.

„Savo ketinimus Aplinkos ministerija grindžia Europos teisės departamento prie Teisingumo ministerijos išvada, kad užduoties nedidinimas prieštarautų vienai ES direktyvai ir Lietuvai grėstų nuobaudos, nors toks teigimas yra akivaizdžiai klaidingas“, - pranešime cituojamas EEPA direktorius.

ES direktyva, pasak E. Kriukonio, išties įpareigoja Lietuvą sutvarkyti 4 kg elektronikos atliekų vienam gyventojui, tačiau tame pačiame dokumente, kuriuo remiasi ir Europos teisės departamentas, niekur nėra nurodyta, kad užduotį privaloma įvykdyta tik gamintojų ir importuotojų lėšomis bei pastangomis.

EEPA atstovo žiniomis, Latvija, kuri privalo vykdyti tas pačias ES direktyvas, jau priėmė sprendimą kitais metais nedidinti elektronikos atliekų sutvarkymo užduoties elektronikos gamintojams ir importuotojams.

Pasak jo, jei nebus atsižvelgta į pateiktus argumentus, gamintojų ir importuotojų atstovai yra pasiryžę imtis visų teisinių priemonių, kad 2010 metais galiotų 27 proc. elektronikos atliekų sutvarkymo norma.

Asociacija EEPA šiuo metu vienija 48 bendroves, kurios į rinką išleidžia apie 75 proc. visos Lietuvoje parduodamos elektros ir elektroninės įrangos (EEĮ).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!