Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/19577/centralizuojami-viesieji-pirkimai/spausdinti/

Centralizuojami viešieji pirkimai

Publikuota: 2009-10-15 11:16
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Lietuvos Respublikos Vyriausybė

Vyriausybė, siekdama taupyti ir racionaliai naudoti valstybės biudžeto lėšas, įpareigojo Vyriausybei pavaldžias biudžetines įstaigas joms reikalingas prekes, darbus ir paslaugas pirkti per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO). CPO funkcijas atliks viešoji įstaiga Centrinė projektų valdymo agentūra. Biudžetinės įstaigos privalės vykdyti pirkimus per CPO, jei CPO elektroniniame kataloge siūlomos prekės, paslaugos ar darbai atitinka jų poreikius ir nėra galimybių pirkimą įvykdyti efektyvesniu būdu.

Reikalavimas pirkti per CPO netaikomas diplomatinėms atstovybėms, konsulinėms įstaigoms užsienyje ir atstovybėms prie tarptautinių organizacijų, taip pat tais atvejais, kai perkančioji organizacija viešuosius pirkimus vykdo centralizuotai kitu būdu.

Perkant per CPO elektroninį katalogą biudžetinėms įstaigoms nebereikės kiekvienu atveju vykdyti viešojo pirkimo procedūrų, dėl to viešojo pirkimo procesas sutrumpės vidutiniškai nuo 46 iki 11 dienų. Be to, bus taupomos biudžeto lėšos, nes CPO, sudariusi sutartis su tiekėjais, gali pasiūlyti palankesnes sąlygas ar netgi mažiausią prekių grupės kainą.

Vykdant viešuosius pirkimus per CPO, laiko ir lėšų sutaupys ne tik valstybės institucijos, bet ir viešuosiuose konkursuose dalyvaujančios verslo įmonės, kadangi dalyvaujant konkursuose per CPO, pateikti kvalifikaciją, techninius pajėgumus įrodančius ir kitus pirkimo sąlygose nurodytus dokumentus reikia tik vieną kartą. Be to, užtikrinamas skaidrumas, nes varžymosi procesas bei laimėtojo nustatymas vyksta elektroniniu būdu.

Numatyta, kad CPO Viešųjų pirkimų tarnybai teiks informaciją apie per elektroninį katalogą įvykdytus pirkimus, o Ūkio ministerija analizuos priežastis, dėl kurių perkančiosios organizacijos nesinaudoja elektroniniu katalogu ir teiks rekomendacijas CPO dėl elektroninio katalogo papildymo

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!