Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/18596/daugiau-elektroniniu-paslaugu-ir-projektu-salies-gyventojams-ir-verslui/spausdinti/

Daugiau elektroninių paslaugų ir projektų šalies gyventojams ir verslui

Publikuota: 2009-08-18 18:08
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: IVPK

Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie LRV (IVPK) skyrė beveik 111 mln. Lt. ES struktūrinių fondų ir bendrojo finansavimo lėšų informacinės visuomenės plėtros projektų įgyvendinimui. Be jau įgyvendinamų projektų, šias metais IVPK planuoja skirti dar 277 mln. Lt. ES paramos tokiems aktualiems informacinės visuomenės plėtros projektams, kaip: „Kaimiškųjų vietovių informacinių technologijų plačiajuosčio tinklo RAIN plėtra“, „Teritorijų planavimo dokumentų rengimo ir planavimo proceso priežiūros elektroninė paslauga“ ir kitiems projektams.

Įgyvendinus projektus vis daugiau paslaugų bus teikiamos elektroninėje erdvėje: vairuotojų pažymėjimų išdavimo ir keitimo, statistinių verslo duomenų parengimo ir perdavimo, elektroninio dokumento archyvo ir kitos paslaugos; bus kuriamas elektroninis turinys ir plėtojama tolygi bei saugi elektroninė infrastruktūra. Pirmųjų rezultatų planuojama sulaukti jau 2010 m. pabaigoje - Lietuvos gyventojai galės išbandyti daugumą valstybinio socialinio draudimo teikiamų paslaugų elektroninėje erdvėje. Pasinaudoti šiomis paslaugomis vartotojai galės apsilankę elektroninių paslaugų portale www.epaslaugos.lt. Čia jau kiekvienam gyventojui pasiekiamos tokios paslaugos kaip socialinių išmokų, pažymų dėl teistumo išdavimas, gyvenamosios vietos deklaravimas.

Šią vasarą IVPK pradėjo naują „Elektroninės valdžios paslaugų“ projektų atrankos etapą. Atrankos metu tikimasi sulaukti apie 20 projektų, kursiančių naujas elektronines paslaugas šalies gyventojams ir verslo įmonėms. Šiems projektams numatyta 127 mln. Lt ES struktūrinių fondų paramos.

Taip pat prasidėjo priemonės „Lietuvos kultūra informacinėje visuomenėje“ projektų atranka. Pagal šią priemonę planuojami 7 projektai, kuriems numatyta 50 mln. Lt ES struktūrinių fondų paramos. Numatomų įgyvendinti projektų metu bus skaitmeninami unikalūs ir vertingi istorijos ir kultūros paveldo objektai (pvz. Lietuvos dokumentinio kino juostos; Lietuvos radijo archyve sukaupta audio medžiaga; bibliotekose, archyvuose, muziejuose esantys objektai: dokumentai, knygos, dailės kūriniai ir kt.; taip pat skaitmeninami garsiniai leidiniai, skirti žmonėms su regėjimo negalia) ir sukuriama prieiga prie jų internete.

Iki š.m. liepos 31 d. regionų plėtros tarybos sudarė sąrašus elektroninės demokratijos projektų, kuriuos įgyvendins savivaldybių administracijos. Beveik už 20 mln. Lt. ES paramos planuojami 36 elektroninės demokratijos projektai įvairiose Lietuvos savivaldybėse. Būsimi projektai kurs elektronines priemones, kuriomis asmenys galės reikšti nuomonę įvairiais savivaldybės gyvenimo klausimais, teiks pastabas dėl vietos valdžios institucijų rengiamų teisės aktų, susipažins su aktualia, operatyvia ir lengvai pasiekiama informacija apie vietos valdžios institucijų rengiamus ir priimtus sprendimus, diskutuos, keisis nuomonėmis.

Minimi projektai ir priemonės įgyvendina Ekonomikos augimo veiksmų programos prioritetą „Informacinė visuomenė visiems“. Jam skirtų 975 mln. Lt. ES paramos dėka šalies gyventojai nepaisant pajamų, amžiaus bei gyvenamosios vietos, galės greitai, patogiai ir pageidaujamu laiku gauti viešąsias ir privačias paslaugas, keistis informacija ir bendrauti. Viešojo ir privataus sektoriaus atstovai turės galimybę lengviau optimizuoti savo veiklos procesus, didinti konkurencingumą, teikti klientų lūkesčius atitinkančias paslaugas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!