Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/1728/viesai-konsultacijai-pateiktos-umts-konkurso-salygos/spausdinti/

Viešai konsultacijai pateiktos UMTS konkurso sąlygos

Publikuota: 2005-08-02 09:14
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas LR ryšių reguliavimo tarnyba

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) viešai konsultacijai pateikė viešojo konkurso suteikti teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) trečiosios kartos judriojo radijo ryšio (UMTS/IMT-2000) tinkluose sąlygas, kurios parengtos vadovaujantis Trečiosios kartos judriojo radijo ryšio (UMTS/IMT-2000) plėtros planu. Sąlygose numatyta, kad viešojo konkurso būdu bus išrinkti trys laimėtojai, kuriems RRT išduos po vieną leidimą naudoti UMTS/IMT-2000 radijo dažnius 1920–1980 MHz ir 2110–2170 MHz radijo dažnių (kanalų) juostose. Pastabas ir pasiūlymus pateiktoms konkurso sąlygoms galima teikti per 28 kalendorines dienas.

Pagrindinėse veiklos sąlygose numatyta, kad konkurse laimėto leidimo turėtojas:

  • ne vėliau kaip per vienerius metus nuo leidimo išdavimo dienos turi pradėti teikti UMTS/IMT-2000 paslaugas, naudodamas savo savarankišką UMTS/IMT-2000 tinklą;
  • ne vėliau kaip per trejus metus nuo leidimo išdavimo dienos laimėtojas turi pradėti teikti UMTS/IMT-2000 paslaugas savo savarankišku UMTS/IMT-2000 tinklu Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje;
  • ne vėliau kaip per šešerius metus – ir Šiauliuose bei Panevėžyje. UMTS/IMT-2000 tinklo aprėpties teritorijoje turi būti užtikrinta ne mažesnė kaip 144 kilobitų per sekundę duomenų perdavimo sparta. Sąlygose taip pat numatyta, kad UMTS/IMT-2000 paslaugų teikėjai privalo įgyvendinti tinkamas technines ir organizacines priemones savo teikiamų paslaugų saugumui užtikrinti. Leidimų galiojimo trukmė – 20 metų.

Numatyta, kad UMTS konkurso dalyvių paraiškos bus vertinamos pagal šiuos kriterijus:

  • UMTS/IMT-2000 tinklo diegimo techniniai sprendimai;
  • planuojama UMTS/IMT-2000 paslaugų teikimo pradžios data ir UMTS/IMT-2000 tinklo aprėptis tuo laiko momentu;
  • tinklo vystymo mastas ir greitis;
  • projekto įvykdymo garantijos, finansinis konkurso dalyvio stabilumas ir pajėgumas;
  • UMTS/IMT-2000 tinklo prieinamumas gyventojams ir UMTS/IMT-2000 paslaugų kokybė bei įvairovė;
  • konkurso dalyvio patirtis elektroninių ryšių bei UMTS/IMT-2000 rinkose, pateikto verslo plano nuoseklumas ir patikimumas.

Trečiosios kartos judrusis radijo ryšys UMTS/IMT-2000 yra šiuo metu Lietuvoje plačiai naudojamo judriojo radijo ryšio GSM naujoji karta. Šis ryšys yra tinkamas ne tik balso telefonijai, bet ir duomenų perdavimui, įskaitant interneto ryšį, vaizdo telefoniją, daugialypės terpės paslaugas.

UMTS sąlygos buvo rengiamos atsižvelgiant į kitų šalių praktiką, diegiant šią technologiją ir skatinant jos paplitimą. Šiuo metu jau 23 ES šalyse yra išduoti leidimai UMTS veiklai vykdyti, o UMTS abonentų skverbtis kai kuriose šalyse siekia beveik 5 proc.

UMTS skverbtis, proc., ir abonentų skaičius, tūkst., Europoje, 2004 m. gruodžio mėn.

Šaltinis: IDATE news, 346, Feb.11th, 2005.

Su viešai konsultacijai pateiktomis Viešojo konkurso suteikti teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) trečiosios kartos judriojo radijo ryšio (UMTS/IMT-2000) tinkluose sąlygomis galima susipažinti RRT interneto tinklalapyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!