Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/15777/es-nerupi-intel-pasiaiskinimai/spausdinti/

ES nerūpi „Intel“ pasiaiškinimai

Publikuota: 2009-02-26 19:01
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Technews.lt

Kaip praneša „Reuters“, Europos Komisija nusprendė atmesti didžiausio pasaulyje lustų gamintojo „Intel“ prašymą surengti teismo bylos nagrinėjimą, kuris būtų pagrįstas pastarosios kompanijos žodiniu pasiaiškinimu iškeltai bylai dėl monopolio sukūrimo 27 Europos Sąjungos valstybėse, kuriose EK taiko antimonopolinius įstatymus.

Galime priminti, kad EK kaltina „Intel“ nesąžininga konkurencija bei tuo, kad kompanija pažeidė antimonopolinius įstatymus. Lustų gamintojas dar šį mėnesį atsakė į Europos Komisijos pateiktus kaltinimus, tačiau pastaroji institucija nusprendė nesurengi teisminio proceso, kuriame būtų nagrinėjamas žodinis „Intel“ pasiaiškinimas.

„Intel“ atstovas spaudai išreiškė viltį, kad Europos Komisija dar viską gerai apsvarstys bei išanalizuos turimuos duomenis. Praėjusiais metais Europos Teismas atmetė „Intel“ skundą dėl Europos Sąjungos teritorijoje neva nevykdomos monopolijos, tad kompanijos „popieriai“ yra prasti. Galimas daiktas, kad kompanijai bus skirta milžiniška bauda, kaip buvo „Microsoft“ kompanijos atveju.

Su humoru, ar be jo, daugelis kompiuterininkų šmaikštauja, kai kalba apie „Wintel“ sukurtą dvigubą monopolį, kuris aprašomas ir laisvojoje enciklopedijoje „Wikipedia“, kurį sudaro „Intel“ procesoriai bei „Windows“ operacinė sistema. Tuo tarpu, kai Jungtinėse Amerikos Valstijose kreipiamas mažas dėmesys, Europos Sąjunga greitai reagavo į „Advanced Micro Devices“ (AMD) pateiktus kaltinimus, kuriuose teigiama, kad konkurentas „Intel“ visaip skatina bei šantažuoja kompiuterių gamintojus naudoti tik jų procesorius bei atsisakyti konkurento AMD produktų.

Esame rašę apie „Intel“ bei grafinių plokščių ir sisteminių plokščių gamintojo „nVidia“ pasirašytą sutartį, kuri pastaruoju metu sukėlė tikrą sumaištį. „Intel“ teigia, kad kompanija „nVidia“ neturi teises kurti lustų rinkinius naujiesiems „Intel Core i7“ procesoriams, o kompanija tvirtina, kad sudaryta sutartis tai leidžia daryti. Europos Komisija taip pat atkreips dėmesį į šį incidentą. Kol kas vertinimo nėra, tačiau jis panašus į tokį, kuris neatitinka antimonopolinio įstatymo.

Europos Komisija šiuo metu teisia ne tik „Intel“. Pasirodo, kad institucija dirba prie to, kad artimoje ateityje su „Windows“ operacine sistema galime nebeišvysti „Internet Explorer“ interneto naršyklės Europos Sąjungoje. „Opera“ kūrėjų bei „Mozilla“ bendruomenės kaltinimai dėl nesąžiningos konkurencijos naršyklių rinkoje taip pat bus svarstomi. Pernai skirta viena rimtesnė bauda – už nesąžiningą konkurenciją „Microsoft“ privalės sumokėti 0,8 mlrd. eurų baudą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!