Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/1558/pradedama-kauno-hidroelektrines-modernizacija/spausdinti/

Pradedama Kauno hidroelektrinės modernizacija

Publikuota: 2005-07-08 09:06
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Lietuvos energija, AB

Liepos 7 d. AB „Lietuvos energija“ pasirašė 125 mln. litų vertės sutartį dėl Kauno hidroelektrinės (HE) rekonstravimo darbų su konkurso laimėtoja Švedijos bendrove ALSTOM Power Sweden AB. Projektą numatoma įgyvendinti iki 2007 metų pabaigos.

Kauno HE atnaujinimas yra įvardytas šalies Nacionalinėje energetikos strategijoje. Elektrinės rekonstrukcijos projekto įgyvendinimui 30 mln. litų pagalbos iš struktūrinių fondų skiria Europos Sąjunga.

Įgyvendinant projektą numatyta modernizuoti susidėvėjusią techninę įrangą elektrinėje bei įdiegti naują valdymo sistemą.

„Atnaujinę didžiausią šalies hidroelektrinę, sustiprinsime patikimą ir saugų elektros energijos tiekimą Lietuvoje, padidinsime energetikos sektoriaus veiklos efektyvumą bei sumažinsime galimą neigiamą poveikį aplinkai“, - sako AB „Lietuvos energija“ generalinis direktorius Rymantas Juozaitis.

1960 metais pastatytos Kauno HE įrengimai yra techniškai pasenę, o pakankamas elektrinės techninis lygis palaikomas einamųjų ir kapitalinių remontų metu, keičiant ar remontuojant kai kuriuos įrenginių ar sistemų mazgus.

Kauno HE galia sudaro apie 5 procentus Lietuvos apkrovos maksimumo, o per metus pagaminama energija - apie 3 procentus metinės šalies elektros paklausos. Pasak Rymanto Juozaičio, nors šie skaičiai ir nėra dideli, tačiau elektrinė Lietuvos energetikos sistemai yra svarbi ne tik dėl to, kad gamina švarią elektros energiją ar saugo Kauno miestą nuo potvynių, bet todėl, kad padeda reguliuoti energetikos sistemos galių balansą.

Kauno HE – didžiausias generuojantis šaltinis, elektros gamybai naudojantis atsinaujinančius energijos išteklius. Jos pagaminta elektra tiekiama į 110 kV įtampos tinklą. Kauno HE yra vienintelė Lietuvos energetikos sistemos elektrinė, galinti pati pradėti veikti ištikus visuotinei sistemos avarijai. Ji yra svarbiausias elektros šaltinis energetikos sistemai įjungti po visuotinės avarijos ar sistemos susidalijimo.

Kauno HE rekonstravimo darbų pirkimo konkursas buvo paskelbtas praėjusių metų rudenį, vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu. Konkursas buvo vykdomas 2 etapais: pirmasis - kvalifikacijos įvertinimas - tuomet iš pateiktų paraiškų 3 dalyviai atitiko konkurso dokumentuose nustatytus kvalifikacijos reikalavimus. Jie buvo pakviesti teikti pasiūlymus dėl Kauno HE rekonstravimo darbų atlikimo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!