Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/1397/programines-irangos-prenumeratos-apimtys-pernai-isaugo-85-proc/spausdinti/

Programinės įrangos prenumeratos apimtys pernai išaugo 85 proc.

Publikuota: 2005-06-14 12:04
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Microsoft Lietuva

Lietuvos įmonės vis dažniau renkasi ne programinės įrangos pirkimą, bet prenumeratą. 2004 metais bendrovių, pasirinkusių pastarąjį kompiuterinių programų licencijavimo būdą, skaičius išaugo 85 procentais. Specialistai teigia, jog tokia tendencija turėtų išlikti ir šiemet.

Programinės įrangos prenumeratą pernai rinkosi tiek smulkios, tiek stambios įmonės, turinčios nuo 5 iki 500 kompiuterizuotų darbo vietų. Jos pasirašė „Microsoft“ programinės įrangos licencijų prenumeratos sutartį (Open Subscription License - OSL), kuri už fiksuotą mokestį suteikia teisę naudotis kompanijos sukurtomis programomis tam tikrą laikotarpį.

„Programinę įrangą galima prenumeruoti lygiai taip pat, kaip spaudą, o įmokas daryti dalimis. Toks licencijavimo būdas sparčiai populiarėja pirmiausia dėl to, kad įmonėms nereikia mokėti didelės sumos iš karto, tad lėšos nėra įšaldomos ir gali būti naudojamos kitoms reikmėms. Be to, užsiprenumeruotą įrangą paprasčiau administruoti – nereikia nuolat sekti, ar nesibaigė kurio nors vartotojo licencinė sutartis“, - sakė „Microsoft Lietuva“ atstovas darbui su partneriais Žydrūnas Nevardauskas.

Pasak jo, prenumeruodamos programinę įrangą įmonės yra užtikrintos, kad už nustatytą mokestį be papildomų išlaidų per prenumeratos laikotarpį galės naudotis naujausiomis programų versijomis. Joms taip pat suteikiama ir įvairių papildomų privalumų: nemokamas aptarnavimas, mokymai ir kt. „Esame paskaičiavę, kad programinės įrangos prenumerata vienai darbo vietai vidutiniškai per dieną kainuoja tiek pat, kiek vienas kavos puodelis“, - teigė Ž. Nevardauskas. Be to, prenumeruojant programas bendrovės darbuotojai jas gali legaliai naudoti ir namuose.

Programinės įrangos prenumeratos ir aptarnavimo sutartis su įmonėmis ir organizacijomis sudaro „Microsoft Lietuva“ parneriai – Lietuvos informacinių technologijų bendrovės. UAB „Blue Bridge“ pardavimų vadybininko Vytenio Beinorto nuomone, kompiuterinių programų prenumeratos apimtys turėtų augti ir toliau: „Toks licencijavimo būdas turi daug privalumų ir yra patrauklus įvairaus dydžio verslo įmonėms bei valstybinėms organizacijoms, turinčioms nuo 5 kompiuterių. Šiuo metu tik dalis jų prenumeruojasi programinę įrangą, tad plėtros potencialas yra didelis“.

Pasak V.Beinorto šiuo metu daugiausia prenumeratos sutarčių yra pasirašiusios stambios įmonės, o smulkus ir vidutinis verslas dar tik pradeda atrasti šį licencijavimo būdą.

Pagal programinės įrangos licencijų prenumeratos sutartį organizacijos gali naudoti operacinės sistemos „Microsoft Windows Professional“, biuro programų rinkinio „Microsoft Office Professional“ ir prieigos prie tarnybinių stočių „Microsoft Core CAL“ naujausias versijas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!