Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/1264/patvirtinta-lietuvos-informacines-visuomenes-pletros-strategija/spausdinti/

Patvirtinta Lietuvos informacinės visuomenės plėtros strategija

Publikuota: 2005-05-26 09:03
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Lietuvos Respublikos Vyriausybė

Vyriausybė posėdyje patvirtino Lietuvos informacinės visuomenės plėtros strategiją, kuri parengta atsižvelgiant į Europos Bendrijos užsibrėžtus tikslus, įtvirtintus Europos Tarybos 2000 metais priimtoje Lisabonos strategijoje – sukurti Europoje konkurencingą žinių ekonomiką. Siekiant šio tikslo būtina sukurti ir plėtoti informacijos visuomenę, kuri turėtų galimybes ir gebėtų naudotis informacijos ir ryšių technologijomis.

Strategija yra šešerių metų trukmės planavimo dokumentas, kuriame išdėstyti svarbiausi valstybės siekiai, užtikrinantys informacijos visuomenės plėtrą Lietuvoje: apibrėžta valstybės vizija, prioritetinės kryptys, nustatyti tikslai, taip pat numatytas įgyvendinimo ir stebėsenos modelis.

Lietuvos informacinės visuomenės plėtros strategija orientuota į keletą prioritetų, visų pirma tai - Gyventojų kompetencija ir socialinė sanglauda. Šiuo prioritetu siekiama sudaryti sąlygas mūsų šalies gyventojams įgyti žinias ir įgūdžius, reikalingus sėkmingam informacijos ir ryšių technologijų taikymui kasdieninėje veikloje, bei užtikrinti galimybes jomis naudotis.

Antrasis strategijos prioritetas yra Viešojo administravimo modernizavimas panaudojant informacijos ir ryšio technologijas. Europoje ir pasaulyje vis daugiau dėmesio skiriant informacijos visuomenės plėtrai, vienas iš svarbiausių veiksnių yra internetu teikiamų viešųjų paslaugų plėtra.

Svarbiausios į gyventoją, kaip į vartotoją, orientuotų naujos kartos elektroninės valdžios paslaugų savybės – paslaugų kokybė, paprastas naudojimas, visuotinis prieinamumas. Šiuo prioritetu siekiama diegti informacines technologijas viešojo administravimo srityje, kuriant elektroninę valdžią, didinant viešojo administravimo institucijų veiklos efektyvumą, plėtojant elektroniniu būdu teikiamas paslaugas, užtikrinant elektroninės demokratijos kūrimąsi.

Žinių ekonomika - trečiasis strategijos prioritetas, skirtas skatinti žiniomis, inovacijomis, mokslo pasiekimais, informacinėmis technologijomis grindžiamos ekonomikos plėtrą. Plėtojant žinių ekonomiką, ypač svarbia tampa kvalifikuota darbo jėga, todėl daugelis šalių orientuojasi į savo švietimo sistemos nuolatinį tobulinimą. Taip pat būtina užtikrinti palankią aplinką mokslo ir verslo bendradarbiavimui, inovacijų diegimui versle.

Informacinių technologijų pagalba Lietuvoje puoselėjama ir skleidžiama Lietuvos kultūra, skatinamas visuomenės kūrybiškumas ir kultūros įvairovė, bei siekiama užtikrinti Lietuvos kultūros paveldo ir lietuvių kalbos išsaugojimą globalios visuomenės aplinkoje. Lietuvai vis aktyviau dalyvaujant atvirame pasaulio kultūrų dialoge, kyla poreikis imtis veiksmų, kurie užtikrintų nacionalinės kultūros konkurencingumą ir lietuvių kalbos išsaugojimą. Informacinės technologijos suteikia naujas galimybes ne tik apsaugoti, bet ir plačiai skleisti informaciją apie kultūrą, skatina modernias kultūros ir meno iniciatyvas, todėl Lietuvos kultūra ir lietuvių kalba – ketvirtasis Lietuvos informacijos visuomenės plėtros strategijos prioritetas.

Taip pat Vyriausybė patvirtino Informacinės visuomenės plėtros koordinavimo metodikos pakeitimą, kuriuo siekiama apibrėžti Informacinės visuomenės plėtros Lietuvoje planavimo principus, užtikrinti Lietuvos informacinės visuomenės plėtros strategijos įgyvendinimą rengiant trumpalaikes informacinės visuomenės plėtros programas, kuriose butų numatyti konkretūs uždaviniai ir siekiami rezultatai. Rengiamos programos apimtų trejų metų laikotarpį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!