Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/12209/b-gatesas-atsisveikina-su-microsoft/spausdinti/

B. Gatesas atsisveikina su „Microsoft"

Publikuota: 2008-06-28 10:33
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Penktadienį iš „Microsoft“ vadovo posto oficialiai pasitraukė ilgametis bendrovės vadovas ir jos įkūrėjas Billas Gatesas (Bill Gates). Per 33-ejus jo vadovavimo metus „Microsoft“ iš kelių žmonių bendrovės tapo didžiausia programinės įrangos kūrėja, o jos vadovas - vienu turtingiausių žmonių pasaulyje. 52-ejų B. Gatesas toliau ketina visą dėmesį skirti labdaringai veiklai, nors neribotą laiką išliks bendrovės valdybos pirmininku.

Kad 1975 metais įkurtų „Microsoft“, B. Gatesas nutraukė savo studijas Harvardo universitete. Jau tada B. Gateso planavo kompiuterį paversti įprastu žmonių darbo ir bendravimo įrenginiu. Pirmąją programą kompiuteriui sukūręs 13 metų, B.Gatesas manė, kad ateityje didžiausią reikšmę kompiuterių vystymuisi turės programinė įranga. Šią jo idėją galima išskaityti ir „Microsoft“ pavadinime, sudarytame iš žodžių „microcomputer software“ (liet. mikrokompiuterių programos).

Bill Gates

Nepaisant įvairių dabartinių bendrovės ir jos produktų vertinimų, „Microsoft“ iš tiesų pavyko įgyvendinti B. Gateso idėją - šiandien jos programinė įranga naudojama milijonuose kompiuterių visame pasaulyje. Per B.Gateso vadovavimo metus, bendrovė pristatė ne vieną kompiuterių raidą pakeitusį produktą, tarp kurių - operacinė sistema MS-DOS ir įvairių kartų „Windows“ sistemos. Kai kurių analitikų vertinimu, būtent „Microsoft“ kompiuterį pavertė asmeniniu, t.y. tokiu įrenginiu, kuriuo galėjo naudotis daugelis žmonių.

Kartu su besikeičiančiais kompiuteriais augo ir B.Gateso bendrovė, kuri šiandien kuria ne tik programas, bet yra išleidusi žaidimų kompiuterį, muzikos grotuvą, kompiuterį su lietimais valdomu paviršiumi. Beje, prieš 30 metų joje dirbo vos 11 žmonių, šiandien ji turi daugiau kaip 90 tūkst. darbuotojų. Įdomu tai, kad per šį laiką bendrovė „užaugino“ 4 milijardierius ir net apie 12 tūkst. milijonierių. Paties B.Gateso turtas šiandien vertinimas 58 milijardais JAV dolerių, jam priklauso 8,7 proc. „Microsoft“ akcijų.

Oficialiu „Microsoft“ vykdomuoju direktoriumi ir valdybos pirmininku B.Gatesas tapo 1986 metais, kuomet bendrovė pirmą kartą viešai pasiūlė įsigyti jos akcijų. 2000-aisiais B.Gatesas vykdomojo direktoriaus pareigas perleido Steve'ui Ballmeriui, o po šešerių metų „Microsoft“ pranešė, kad jos įkūrėjas nebeatliks kasdienių valdybos pirmininko pareigų bei dirbs tik su jo ir jo žmonos įkurtu labdaros fondu „Bill & Melinda Gates Foundation“.

Žurnalas „Time“ B.Gatesą yra išrinkęs vienu iš 100 didžiausią įtaką 20-ajam amžiui padariusių žmonių, taip pat vienu įtakingiausių žmonių pasaulyje 2004, 2005 ir 2006 metais.

„Microsoft“ toliau vadovaus S.Ballmeris ir vyriausiasis programinės įrangos kūrėjas Ray'us Ozzie, o B.Gatesas teiks konsultacijas specialiuose technologiniuose projektuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!