Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/12039/internetiniu-zaidimu-verslas-nemokejo-mokesciu/spausdinti/

Internetinių žaidimų verslas nemokėjo mokesčių

Publikuota: 2008-06-13 10:08
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Valstybinė mokesčių inspekcija

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad apie 20 tūkst. internetinio žaidimo dalyvių jo organizatoriui – viešajai įstaigai mokėjo pinigus, o šios pajamos vėliau nebuvo apmokestinamos.

Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai atliko operatyvų patikrinimą viešojoje įstaigoje, kuri internetiniame tinklalapyje organizuoja internetinį žaidimą vaidmenimis – MMORPG (angl. – Massive multiplayer online reole – playing game), kurį žaidžia daug dalyvių vienu metu. Specialistai nustatė, kad šiuo metu strateginiame žaidime yra apie 20 tūkst. aktyvių žaidėjų, o vienu metu žaidžia iki 5 tūkst. dalyvių.

Viešoji įstaiga, organizuojanti žaidimą, yra įsiregistravusi paramos gavėja ir interneto svetainėje, kurioje galima prisijungti prie žaidimo, yra nurodyti trumpieji telefono numeriai bei banko sąskaita, į kurią galima pervesti lėšas tariamai skirtas paramai.

Mokesčių inspekcijos specialistai nustatė, kad SMS žinute arba pasinaudojant banko sąskaita sumokėjus mokestį organizatoriui, žaidimo dalyvis gauna papildomas privilegijas, kurios galioja tam tikrą laikotarpį. Norėdamas vėliau naudotis privilegijomis, žaidėjas privalo dar kartą susimokėti – išsiųsti SMS žinutę (žinutės kainas – 2 ir 5 litai) arba pervesti lėšas į nurodytą sąskaitą. Nustatyta, kad toks žaidimo paslaugų teikimas už atlygį nėra parama, o gautos pajamos už suteiktas paslaugas turėtų būti apmokestintos LR įstatymų nustatyta tvarka. Už patikrinimo metu nustatytus pažeidimus viešosios įstaigos vadovui pradėta administracinė teisena.

VMI primena, kad šiais metais tai jau ne pirmas atvejis, kai mokestiniai pažeidimai nustatomi virtualioje erdvėje. Balandžio mėnesį nustatyta e. parduotuvė, kurioje nelegaliai prekiauta kiniškomis prekėmis.

„E. paslaugos – viena iš prioritetinių VMI kontrolės sričių šiais metais. Institucijos specialistai analizuoja internete veikiančias parduotuves, svetaines, teikiančias įvairias paslaugas, tikrina, ar jų savininkai veikia legaliai ir moka mokesčius valstybei“, - sako VMI prie FM viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda, primindamas, kad bet kuris asmuo, užsiimantis komercine ūkine veikla, tai turėtų daryti sąžiningai, įregistruoti savo vykdomą veiklą kaip to reikalauja įstatymai bei sumokėti mokesčius.

VMI nemokamu pasitikėjimo telefonu 1882 galima pranešti ne tik apie mokamus atlyginimus „vokeliuose“, bet ir apie kitus galimus mokesčių įstatymų ir finansinius pažeidimus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!