Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/10379/duomenys-apie-gyventoju-pajamas-ir-islaidas-turi-buti-pateikti-iki-vasario-15-dienos/spausdinti/

Duomenys apie gyventojų pajamas ir išlaidas turi būti pateikti iki vasario 15 dienos

Publikuota: 2008-02-05 11:27
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Valstybinė mokesčių inspekcija

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau - VMI), siekdama užtikrinti sklandų Gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) įstatymo įgyvendinimą bei siekdama laiku gyventojams sugrąžinti pajamų mokesčio permokas, primena, kad tretieji asmenys (kompiuterių pardavėjai, gyvybės draudimo bendrovės, aukštojo mokslo įstaigos, bankai ir t.t.) duomenis apie gyventojų 2007 metais patirtas išlaidas turi pateikti iki šių metų vasario 15 dienos. Iki tos pačios datos informaciją apie 2007 metais gyventojams išmokėtas išmokas, priskiriamas A klasės pajamoms, bei iš jų išskaičiuotą ir sumokėtą pajamų mokestį privalo pateikti mokesčius išskaičiuojantys asmenys, t.y. darbdaviai.

„VMI, siekdama gyventojams kuo greičiau grąžinti dalį GPM permokos, siūlo darbdaviams bei tretiesiems šaltiniams pateikti tikslią informaciją apie gyventojų pajamas ir išlaidas, teisingai nurodyti darbuotojų asmeninius duomenis, atkeipti dėmesį į gyventojo deklaruotą gyvenamąją vietą, nes nuo to priklauso ir GPM paskirstymas savivaldybėms“, - primena VMI prie FM viršininko pavaduotojas D. Daugirda.

Praėjusiais metais VMI, išanalizavusi apie 102 tūkst. mokesčius išskaičiuojančių asmenų (darbdavių) pateiktų deklaracijų, nustatė, kad dažniausiai darbdaviai, teikdami informaciją mokesčių inspekcijai, darė klaidas nurodydami pajamų rūšies kodus, įrašydami neteisingus darbuotojų asmens duomenis. Keletoje tūkstančių deklaracijų galėjo būti neteisingai nurodytos darbuotojų gyvenamosios vietos, t.y. neteisingai įrašyti savivaldybių kodai.

Dar daugiau klaidų, dėl kurių mokesčių mokėtojai laiku nesulaukė GPM permokos grąžinimo, darė kompiuteriais prekiaujančios bendrovės: 23 įmonės pateiktą informaciją koregavo daugiau nei 15 kartų, o viena įmonė tai darė net 54 kartus. Vis dėlto klaidų „rekordininkė“ – draudimo bendrovė, tikslinusi duomenis 59 kartus. „Dėl neteisingai pateiktos informacijos daugiausia nukenčia mokesčių mokėtojai – gyventojai, laukiantys GPM permokos. Jei gyventojo elektroniniu būdu pateiktos deklaracijos duomenys nesutampa su VMI turima informacija, kurią klaidingai pateikė darbdaviai ar tretieji asmenys, dalis išlaidų grąžinama vėliau nei per 10 dienų nuo elektroninės deklaracijos pateikimo – tik tada, kai pateikiama tiksli informacija“, - perspėja D. Daugirda.

Anot viršininko pavaduotojo, šiemet iš bendrovių tikimasi tikslesnių deklaracijų, mat tiek 2007-asiais, tiek ir 2008 m. įmonės, dariusios daug klaidų, teikiant informaciją apie gyventojų pajamas ir išlaidas, buvo konsultuojamos, siunčiami laiškai, VMI specialistai su buhalteriais bendravo individualiai.

VMI pažymi, kad minėtą informaciją (t.y. gyventojų patirtas išlaidas) turi pateikti:

Juridiniai asmenys, iš kurių nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais įsigijo asmeninius kompiuterius su programine įranga ar jų elementus ir/arba interneto prieigą ir/arba interneto prieigai įrengti reikalingą įrangą;

Gyvybės draudimo bendrovės, kurioms nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais mokėjo gyvybės draudimo įmokas;

Kredito įstaigos ir lizingo bendrovės, kurioms nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais mokėjo palūkanas už suteiktus kreditus gyvenamajam būstui statyti arba jam įsigyti ar sumokėtas už gyvenamojo būsto lizingo (išperkamosios nuomos) palūkanas;

Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondas ir kredito įstaigos, kurioms nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais grąžino paskolas (jų dalis), skirtas studijų, kurių metu įgyjamas aukštasis išsilavinimas ir (ar) suteikiama kvalifikacija, apmokėjimui padengti;

Universitetai ir kolegijos, kurioms nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais mokėjo įmokas už studijas;

Lietuvos Respublikoje įregistruoti pensijų fondai, kuriems nuolatiniai Lietuvos gyventojai 2007 metais sumokėjo įmokas į papildomo savanoriško pensijų kaupimo fondus.

Informaciją apie gyventojų pajamas ir išlaidas darbdaviai ir tretieji asmenys patogiausiai ir greičiausiai gali pateikti naudodamiesi Elektronine deklaravimo sistema. Elektronine forma pateikta informacija taip pat ir greičiau apdorojama. VMI primena, kad gyventojai, praėjusiais metais pirkę kompiuterį, turėtų patys pasirūpinti, kad prekeiviai (parduotuvės) informuotų mokesčių inspekciją apie jų patirtas išlaidas. GPM permokos už pirktą kompiuterį bus grąžintos tik tada, kai VMI kompiuterių pardavėjai pateiks tikslius duomenis apie kompiuterių pirkėjus.

Praėjusiais metais gyventojams grąžinta daugiau nei 328 mln. litų GPM permokos. Daugiau informacijos galima rasti mokesčių inspekcijos interneto svetainėje www.vmi.lt arba paskambinus į Mokesčių informacijos centrą nemokamu telefonu 1882.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!