Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/1006/svarstytas-skaitmenines-televizijos-pletros-planas/spausdinti/

Svarstytas skaitmeninės televizijos plėtros planas

Publikuota: 2005-04-21 14:18
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas LR ryšių reguliavimo tarnyba

2005 m. balandžio 20 d. Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) surengė susitikimą su elektroninių ryšių rinkos dalyviais ir suinteresuotomis valstybinėmis institucijomis skaitmeninės antžeminės televizijos plėtros plano projektui aptarti. Susitikime buvo aptarti aktualūs skaitmeninės televizijos plėtros aspektai, pateikti skaitmeninės televizijos planavimo ir diegimo rezultatai Europoje. Taip pat buvo pristatytos RRT turimos techninės priemonės ir galimybės skaitmeninės televizijos darbo stebėsenai ir priežiūrai.

Skaitmeninės televizijos plėtros planas, parengtas įgyvendinant Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintą skaitmeninės televizijos diegimo Lietuvoje modelį, nustato skaitmeninės antžeminės televizijos tinklų diegimą, TV kanalų skyrimą skaitmeninės televizijos tinklams steigti ir siųsti skaitmeninės televizijos programas šiais tinklais, TV kanalų naudojimą skaitmeninės televizijos tinkluose ir skaitmeninės televizijos tinklų minimalius plėtros reikalavimus. Šio plano nuostatos bus taikomos iki analoginės televizijos išjungimo Lietuvoje pradžios, t.y. iki 2012 m. Planas nustato keturių skaitmeninės antžeminės televizijos tinklų diegimą. Lietuvoje įdiegus skaitmeninę televiziją, vartotojams atsivers naujos galimybės gauti kokybiškas televizijos ir kitas paslaugas.

Skaitmeninė televizija yra žymiai pranašesnė už dabar paplitusią analoginę televiziją. Skaitmeninės televizijos pagalba žiūrovams suteikiama galimybė priimti programas vykstant transporto priemonėmis, teikiamos kalbų, subtitrų, elektroninio programų gido paslaugos, stereo ar namų kino garsas, galimybė perduoti duomenis, kurie nebūtinai susiję su transliuojama programa. Taip pat ateityje bus teikiamos interaktyvios paslaugos, kai žiūrovas galės ne tik stebėti programas, bet ir pareikšti savo nuomonę ar pageidavimus.

Techniniu požiūriu skaitmeninės televizijos plėtros plano įgyvendinimas užtikrins žymiai efektyvesnį radijo dažnių spektro panaudojimą.

Šiuo metu Europoje plačiai diegiamas skaitmeninės antžeminės televizijos DVB-T standartas. Pvz., Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje, Suomijoje DVB-T tinklai yra prieinami 80-90 proc. gyventojų. Skaitmeninės antžeminės televizijos transliacijos pradėtos daugelyje Europos šalių, ne išimtis ir Lietuva. Šiuo metu Vilniuje veikia 53 televizijos kanalas, kuris vartotojams pateikia penkias geros kokybės programas.

Numatoma, kad skaitmeninės televizijos plėtros planas bus patvirtintas jau artimiausiu metu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!