Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/84021/lietuvoje-lankysis-mokslinemis-inovacijomis-pasigirti-galintis-jav-profesorius-r-c-rumpf/spausdinti/

Lietuvoje lankysis mokslinėmis inovacijomis pasigirti galintis JAV profesorius R. C. Rumpf

Publikuota: 2022-08-23 07:06
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nanotechnologijų, 3D spausdinimo, optikos ir kitos panašios technologijos šiandien – itin sparčiai vystomos pasaulyje, o žinios nuolat plečiamos. Šių sričių novatorius, Teksaso universiteto (JAV) profesorius, laboratorijos „EMLab“ vadovas Raymond C. Rumpf gali pasigirti ne vienu pasiektu reikšmingu proveržiu šiose mokslo srityse – naujai atrastais elektromagnetiniais ir optiniais reiškiniais, sukurtais projektavimo įrankiais. Savo patirtimi jis netrukus dalinsis ir KTU organizuojamoje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje.

„Mano tyrimų misija – patarti studentams atliekant itin ambicingus, didelės rizikos ir pelno tyrimus, kuriuos įgalina skaitmeninė gamyba (t. y. 3D spausdinimas), taip pat padėti komercializuoti technologijas“, – taip apibūdindamas save sako mokslininkas R. C. Rumpf.

Profesorius dalyvaus rugpjūčio 22–26 dienomis vyksiančioje 24-ojoje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje – doktorantų vasaros mokykloje „Advanced Materials and Technologies“.

Konferencijoje R. C. Rumpf skaitys net tris pranešimus: „Skaičiuojamosios elektromagnetikos ir fotonikos pradžiamokslis“ (angl. Getting Started in Computational Electromagnetics & Photonics), „Elektromagnetika ir fotonika skaitmeninės gamybos amžiuje“ (angl. Electromagnetics & Photonics in the Age of Digital Manufacturing) ir „Kaip pradėti ir išlaikyti nuostabią karjerą“ (angl. How to Start and Maintain an Awesome Career).

Pasiekimų sąraše – ne viena pasaulinė inovacija

R. C. Rumpf yra elektromagnetikos ir fotonikos bei 3D spausdinimo sričių tyrėjas ir novatorius, turintis platų tarptautinį pripažinimą šių sričių mokslinėse bendruomenėse – yra tarptautinės optikos ir fotonikos mokslinės bendruomenės „SPIE“ iškilusis narys bei tarptautinės inžinerinės bendruomenės „IEEE“ vyresnysis narys. Mokslininkas išspausdinęs daugiau nei 80 mokslinių publikacijų ir užregistravęs 16 JAV patentų.

Neseniai leidykla „Arctech House“ išspausdino profesorius knygą „Elektromagnetikos ir fotonikos kompiuterinės simuliacijos pradedantiesiems: dažninis baigtinių skirtumų metodas MATLAB aplinkoje“ (angl. Electromagnetic and Photonic Simulation for the Beginner: Finite-Difference Frequency-Domain in MATLAB), skaitytoją nuo pradmenų mokančią elektromagnetikos ir fotonikos reiškinių kompiuterinio modeliavimo.

„Siekiau parašyti tokią knygą, kokią būčiau norėjęs pats turėti prieš daugelį metų, kurioje būtų apžvelgiama viskas – nuo ​​pagrindinių sąvokų iki pažangių modelių. Kai studijavau, kai kurie moksliniai šaltiniai, skirti pradedantiesiems, man nebuvo pakankamai naudingi, o sudėtingesni ištekliai – tiesiog nesuprantami. Norėjau pakeisti šią situaciją“, – apie tai, kas įkvėpė parašyti knygą yra sakęs R. C. Rumpf.

Profesorius yra pelnęs ne vieną prestižinį JAV apdovanojimą už mokslinę veiklą bei dėstymą studentams. Teksaso universitete 2010 m. jo įkurta ir vadovaujama laboratorija „EMLab“ – viena iš pionierių ir tarptautiniu mastu pripažintų lyderių elektromagnetikos, fotonikos bei 3D spausdinimo srityse.

Laboratorijoje įgyvendinta daug svarbių mokslinių bei technologinių proveržių, pasaulio rekordų ir pirmųjų pasaulyje pasiekimų – pirmoji pasaulyje trimatė elektronikos schema pagaminta 3D spausdinimo būdu, staigiausias laisva erdve sklindančio šviesos pluošto posūkis, ploniausia pasaulyje dielektrinė antena bei keletas kitų pasaulinio lygio proveržių.

Vysto bendradarbiavimą tarp JAV ir Baltijos šalių

Į konferenciją-vasaros mokyklą profesorių R. C. Rumpf pakvietė KTU Medžiagų mokslo instituto direktorius profesorius Sigitas Tamulevičius. Vizitas vykdomas vykdant programą „Baltijos-Amerikos dialogas“. Ši programa įgyvendinta gavus Baltijos-Amerikos Laisvės Fondo (BAFF) finansavimą.

Baltijos-Amerikos Laisvės Fondas JAV įkurtas 2010 m. Fondo tikslas – stiprinti dvišalius ryšius ir bendradarbiavimą tarp JAV ir Baltijos valstybių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos).

Fondas siekia šio tikslo finansuodamas programas, skatinančias bendradarbiavimą tarp JAV ir Baltijos šalių mokslinių ir kultūrinių institucijų bei įmonių. Programa „Baltijos-Amerikos dialogas“ skatina dvišalį bendradarbiavimą tarp Baltijos šalių universitetų, nevyriausybinių viešųjų ir kitų organizacijų bei talentų – patyrusių bei pasižymėjusių savo srities ekspertų – atstovaujančių atitinkamas JAV institucijas, finansuodama talentų kelionės į Baltijos šalis ir pragyvenimo Baltijos šalyse išlaidas.

Baltijos šalių institucijų atstovai organizuodami edukacinius ir profesinius renginius gali gauti finansavimą pakviesti šiuose renginiuose dalyvauti renginį organizuojančiai institucijai aktualių atitinkamų sričių JAV talentus. Dalyvavimas programoje leidžia užmegzti glaudžius naujus ilgalaikius ryšius ir vystyti tolesnį bendradarbiavimą tarp atitinkamų JAV ir Baltijos šalių institucijų švietimo, mokslo ir kultūros srityse.

Tarptautinėje mokslinėje konferencijoje – doktorantų vasaros mokykloje „Advanced Materials and Technologies“ – dalyvaus studentai, tyrėjai ir lektoriai iš daugiau nei 10 valstybių. Jos metu mokslininkai bei aukštųjų technologijų industrijos atstovai skaitys mokslinius pranešimus, doktorantūros bei magistrantūros studentai pristatys savo darbus stendinių pranešimų sesijoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!